Sla die koetjes en kalfjes maar over!

Liever diepgang dan eindeloos koetjes en kalfjes

Nabil Alboazati (25 jaar) komt over als een frisse jonge ondernemer. Hij reageert binnen een paar uur al op mijn oproep op Facebook dat ik trotse introverte jongeren zoek om te interviewen. Hij is trots op zijn introverte eigenschappen en vindt het mooi om andere jongeren met zijn verhaal te inspireren. Hij is sinds een jaar gestart met zijn eigen bedrijf en biedt verschillende diensten aan. Hierbij kan je denken aan het bouwen van websites, ontwerpen van logo’s, visitekaartjes en het maken van animatiefilmpjes. Oftewel: hij kan alles bieden wat je nodig hebt om te starten als ondernemer!

Moeilijke start

Nabil is zoals ze dat mooi zeggen: ‘Van ver gekomen’. Hij heeft zich echt opgewerkt tot de persoon wie hij nu is en heeft hard moeten werken en dit ging allesbehalve vanzelf. Zo is hij begonnen op het speciaal basisonderwijs waar hij last had van taalmoeilijkheden en binnensmonds praatte. Na het speciaal onderwijs is hij gestart op het mbo met niveau 2 en heeft zich in de loop van de jaren omhoog gewerkt. Hij zal dit jaar versnelt mbo-niveau 4 afronden. Dit is hem gelukt door zoals hijzelf zegt ‘serieuzer te worden’ en zijn eigen ‘coach’ te zijn. Daarnaast heeft hij veel steun gehad van zijn vrienden, vriendin, broers en moeder.

Twee jaar geleden wist hij het zeker: ik ben introvert

Hij weet sinds twee jaar dat hij introverte karaktereigenschappen heeft. Hij kwam hierachter door erover te lezen en hij herkende er veel in. Hij voelde zich enigszins opgelucht en begreep zichzelf nu veel beter. Hij snapte nu eindelijk waarom hij rustig is en vaak moe is na te veel sociale interactie met mensen. Zo was kassawerk bij de Albert Heijn best een opgave omdat hij voortdurend een praatje moest maken. Ook het hospiteren als student om aan een leuke kamer te komen vond hij best lastig.

Hoe gaat Nabil ermee om?

Hij vertelt dat hij nu niet meer per se van zichzelf de leukste hoeft te zijn op een feestje. “Ik had vroeger wel die drang om mezelf te bewijzen maar nu kijk ik meer naar wat bij mij past. Rustig luisteren naar anderen is ook prima. Een één-op-één gesprek voeren met iemand is ook waardevol. Het zorgt ervoor dat ik energie over houd en ik heb geleerd dat ik op die manier naar mezelf mag blijven luisteren”. Je zou ook wel kunnen zeggen dat introverte mensen selectief sociaal zijn en hier is niks mis mee.

Trots op introverte eigenschappen

Nabil kan mede door zijn introverte eigenschappen gedreven en gefocust werken. Hij is ondernemer en dit betekent vooral ook dat hij zichzelf kan motiveren en daarnaast goed alleen kan werken. Hij is erg leergierig en leert elke dag bij. Nabil weet zijn salespitch goed te vertellen aan toekomstige klanten en kan zich helemaal inleven in deze rol. Dit in tegenstelling tot de koetjes en kalfjes gesprekken in zijn privéleven: deze zijn niet aan hem besteed. Hij houdt liever van diepgang binnen gesprekken. Koude acquisitie voor zijn bedrijf besteed hij daarom ook liever uit aan iemand die dit wel goed kan. Diepgang mist hij nog weleens wanneer hij met vrienden praat. Het liefste zou hij wat meer gesprekken met diepgang willen voeren en hij denkt ook dat hij hier nog een stap in kan maken. Ook op relatievlak ziet hij introversie als iets moois. Hij is geen persoon die op een stapavond alle nummers probeert te fixen van leuke meiden. Hij is serieus op het gebied van relaties en hij heeft echt voor zijn vriendin gekozen en zij voor hem.

Wat wil je andere jongeren meegeven?

Zelfkennis helpt om jezelf goed te begrijpen. Waar krijg je energie van? Daarnaast is het goed om een open blik te houden op de ander. Je mag sociaal zijn op je eigen manier maar ga niet voor een ander denken. Probeer iemand open te benaderen en niet bij voorbaat al te denken dat die persoon niet op jou staat te wachten. Er zijn veel meer mensen die open staan voor contact dan je zelf denkt!


ps: Nabil is de eerste die ik heb geïnterviewd voor de introverte rolmodellen blogreeks. Nabil, je bent een mooi voorbeeld voor jongeren en ik wens je het allerbeste! Ben je startende als ondernemer en heb je een website, nieuw logo, visitekaartjes of een animatiefilm nodig? Neem dan vooral een kijkje op Nabil zijn website. Mocht je denken: wat leuk, ik wil ook een rolmodel zijn voor introverte jongeren en geïnterviewd worden? Neem dan vooral even contact met mij op (Angela Reijnhoudt) via info@jongassertief.nl en help mij met mijn motto: ‘Hoe meer trotse introverte jongeren hoe beter!’

Nog meer lezen? Leer de andere introverte rolmodellen kennen! 

Denise (21 jaar)
Gun jezelf uitdagingen en blijf jezelf ontwikkelen als mens!

Nynke (20 jaar)
In iedereen zit een wereldverbeteraar!

Petra (22 jaar)
Introverte leiders, bestaan die wel?

Nikki (21 jaar)
Wat is normaal? Weten we dat tegenwoordig wel?

Fatima (23 jaar)
Elke dag afspreken met vriendinnen? Liever niet!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen