Inhoudsopgave
ToggleKleedgeld 12 jaar en ouder. Hoeveel geef ik mijn kind?
Net zoals bij zakgeld is het geven van kleedgeld een goede manier om je puber te leren omgaan met geld. Wanneer je kind alles in één keer uitgeeft moet hij ermee leren omgaan dat het geld dan ook écht op is. Je kind leert dan geduldig te wachten op de volgende maand. Natuurlijk kan je als ouder te maken krijgen met zeurderig gedrag. Het is dan zaak om voet bij stuk te houden en pas geld te geven wanneer de maand voorbij is.
Gemiddeld bedrag
Volgens het Nibud krijgen jongeren gemiddeld 50 euro per maand. Maak duidelijke afspraken met je kind over wat hij er precies van moet betalen. Sommige ouders kiezen ervoor dat hun kind er bijvoorbeeld geen schoenen of jas ervan hoeft te kopen. Al is het wel een mogelijkheid want gemiddeld kost kleding (inclusief schoenen, jas en ondergoed) 47 euro per maand voor jongens en 54 euro per maand voor meiden. Hieronder zal ik toch nog even per leeftijd opsommen wat een kind gemiddeld krijgt.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Kleedgeld 12 jaar
Tussen de 30 en 45 euro
Kleedgeld 13 jaar
Tussen de 45 en 50 euro
Kleedgeld 14 jaar
Gemiddeld genomen 50 euro
Kleedgeld 15 jaar
Tussen de 50 en 60 euro
Kleedgeld 16 jaar
Tussen de 50 en 60 euro
Kleedgeld 17 jaar
Tussen de 50 en 65 euro
Kleedgeld 18 jaar
Tussen de 50 en 65 euro
Onderzoek Nibud
Bovenstaande bedragen zijn uit het onderzoek van het Nibud gekomen. Ik ben zelf ook een voorstander om het bedrag, naar mate pubers ouder worden, op te laten lopen. Pubers krijgen net wat meer speelruimte en kunnen leren om geld te sparen voor dat ene leuke truitje of broek. Zo leren ze naar mate ze ouder worden steeds zelfstandiger omgaan met geld en de waarde ervan inzien!