Kleedgeld 12 jaar en ouder

Kleedgeld 13 jaar

Kleedgeld 12 jaar en ouder. Hoeveel geef ik mijn kind?

Net zoals bij zakgeld is het geven van kleedgeld een goede manier om je puber te leren omgaan met geld. Wanneer je kind alles in één keer uitgeeft moet hij ermee leren omgaan dat het geld dan ook écht op is. Je kind leert dan geduldig te wachten op de volgende maand. Natuurlijk kan je als ouder te maken krijgen met zeurderig gedrag. Het is dan zaak om voet bij stuk te houden en pas geld te geven wanneer de maand voorbij is. 

Gemiddeld bedrag

Volgens het Nibud krijgen jongeren gemiddeld 50 euro per maand. Maak duidelijke afspraken met je kind over wat hij er precies van moet betalen. Sommige ouders kiezen ervoor dat hun kind er bijvoorbeeld geen schoenen of jas ervan hoeft te kopen. Al is het wel een mogelijkheid want gemiddeld kost kleding (inclusief schoenen, jas en ondergoed) 47 euro per maand voor jongens en 54 euro per maand voor meiden. Hieronder zal ik toch nog even per leeftijd opsommen wat een kind gemiddeld krijgt. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Kleedgeld 12 jaar

Tussen de 30 en 45 euro

Kleedgeld 13 jaar

Tussen de 45 en 50 euro

Kleedgeld 14 jaar

Gemiddeld genomen 50 euro

Kleedgeld 15 jaar

Tussen de 50 en 60 euro

Kleedgeld 16 jaar

Tussen de 50 en 60 euro

Kleedgeld 17 jaar

Tussen de 50 en 65 euro

Kleedgeld 18 jaar

Tussen de 50 en 65 euro

Onderzoek Nibud

Bovenstaande bedragen zijn uit het onderzoek van het Nibud gekomen. Ik ben zelf ook een voorstander om het bedrag, naar mate pubers ouder worden, op te laten lopen. Pubers krijgen net wat meer speelruimte en kunnen leren om geld te sparen voor dat ene leuke truitje of broek. Zo leren ze naar mate ze ouder worden steeds zelfstandiger omgaan met geld en de waarde ervan inzien!

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen: 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen