Introverte persoonlijkheid?

Een introverte persoonlijkheid hebben is heel normaal

Wanneer heb je een introverte persoonlijkheid?

Verlegen en introverte kinderen kunnen zich op dezelfde manier uiten. Ze praten niet veel en zijn wat meer gesloten. Dit kan verwarrend zijn voor de buitenwereld. Soms moeten ouders veel moeite doen om hun kind te laten praten. Het is maar net de vraag of een kind sociale angst heeft of zich juist prima voelt. Als ouder ken je je kind door en door. Mogelijk dat bepaalde kenmerken van een introverte persoonlijkheid herkenbaar voor je zijn.

Pubers met een introverte persoonlijkheid:

– zijn graag op zichzelf en kunnen prima een paar uur alleen zijn
– verliezen energie na veel sociaal contact
– houden van diepgaande gesprekken in plaats van smalltalk
– kunnen uitgebreid vertellen over onderwerpen waar ze enthousiast over zijn
– zijn sneller overprikkeld en hebben behoefte om zichzelf terug te trekken
– hebben vaak een of twee goede vrienden
– houden van kleine groepjes in plaats van een grote vriendengroep
– denken eerst na voordat ze iets zeggen
– zijn rustig en bedachtzaam

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wetenschappelijk bewezen

Het is wetenschappelijk bewezen dat introverte jongeren energie opdoen door alleen te zijn. Ze laden zichzelf weer op door het uitvoeren van rustige bezigheden. Hierbij kan gedacht worden aan het lezen van een boekje, het luisteren van muziek en het maken van een wandeling etc. Daarentegen krijgen extraverte jongeren juist energie van het in contact zijn met anderen. Deze jongeren zoeken extra prikkels op. Ook hebben ze minder moeite met het onderhouden van oppervlakkige contacten. Vandaar dat veel lawaai en drukte juist een goede energiebron is voor deze jongeren.

Extraverte ideaal

Op televisie zie je het één na de andere praatprogramma voorbij schieten. Iedereen lijkt een uitgesproken mening te hebben en weet altijd maar veel te vertellen. Ook op social media krijgen jongeren veel te zien. Op Instagram lijkt iedereen een geweldig leven erop na te houden met grote vriendengroepen en elk weekend uitgaan. Maatschappelijk gezien wordt de mate van extraversie bewust of onbewust als ideaal gezien. Het kan voor introverte jongeren best een opgave zijn om zich staande te houden in deze veeleisende maatschappij. Ze mogen echt leren dicht bij zichzelf te blijven door zichzelf helemaal te accepteren zoals ze zijn. 

Coaching voor je introverte puber. Is het nodig?

Tegenwoordig heb je voor iedereen en elke persoonlijkheid wel een coach. En nu bied ik dus ook coaching aan voor introverte pubers. Al ben ik van mening dat introversie niet de reden moet zijn om naar een coach te gaan. Er is namelijk niks mis met introversie. Ik heb wel jarenlang gedacht dat het zo was. Op de ‘over mij‘ pagina van deze website kan je meer lezen over mijn persoonlijke verhaal. Of luister de eerste aflevering van de ‘Jouw Zelfverzekerde Puber podcast‘. Hierin vertel ik onder andere over m’n eigen introverte persoonlijkheid en hoe ik geworsteld heb met het extraverte ideaal. Ik probeerde een lange tijd om extravert te worden wat niet is gelukt. Als introvert heb ik m’n eigen levenspad gevonden en daar deel ik onder andere over. Maar om even terug te komen op de coaching: mocht je als ouder denken dat je kind toch wel worstelt met verlegenheid/onzekerheid en van nature introvert is dan kan mijn coaching wel echt waardevol zijn. Als verlegen en introverte puber had ik dolgraag de coaching willen krijgen die ik nu geef aan pubers. Dit had mij heel veel tranen gescheeld! Daarnaast weet ik dat veel hulpverleners geen rekening houden met karaktereigenschappen binnen de begeleiding die ze bieden. Dit doe ik wel omdat ik weet hoe cruciaal het kan zijn voor het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Helemaal als introvert!

Na de coaching weet je introverte puber die last heeft van verlegenheid:

  1. Wat voor talenten en kwaliteiten er schuil gaan achter zijn of haar introverte persoonlijkheid
  2. Hoe hij of zij zich kan uitspreken ondanks de spanning 
  3. Hoe hij of zij een praatje kan maken en een gesprek gaande kan houden
  4. Hoe hij of zij een verhaal kan vertellen 
  5. Wat hij of zij kan doen om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden
  6. En nog veel meer 😉

Mocht je het fijn vinden om eerst even met mij kennis te maken en te brainstormen over jullie situatie dan kan je mij altijd bellen of een berichtje sturen. Ik denk graag met je mee! 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Bron

Cain, S. (2016). Stille kracht. De geheime voordelen van introvert zijn. Uitgeverij de arbeiderspers te Amsterdam

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Veelgestelde vragen

Coach je ook introverte pubers?

Ik coach ook introverte pubers wanneer ze zelf tegen iets aanlopen. Zo kunnen ze last hebben van onzekerheid of verlegenheid. Tijdens de individuele training of groepstraining gaan we samen aan de slag zodat ze weer lekker in hun vel komen te zitten!

Wanneer start er een training?

Ik organiseer drie keer per jaar een groepstraining voor de groepen 12 – 14 jaar, 15 – 18 jaar en 19 – 25 jaar. Kijk vooral even op de agenda van mijn site om te zien wanneer er weer een groepstraining start in Leiden!

Wat is jouw specialisatie als coach?

Ik ben gespecialiseerd op het gebied van introversie, hooggevoeligheid en verlegenheid! Ook ik ben vroeger als jongere gecoacht en ondertussen kan ik mezelf een ervaringsdeskundige noemen.

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen