Introverte persoonlijkheid?

Een introverte persoonlijkheid hebben is heel normaal

Wanneer heb je een introverte persoonlijkheid?

Verlegen en introverte kinderen kunnen zich op dezelfde manier uiten. Ze praten niet veel en zijn wat meer gesloten. Dit kan verwarrend zijn voor de buitenwereld. Soms moeten ouders veel moeite doen om hun kind te laten praten. Het is maar net de vraag of een kind sociale angst heeft of zich juist prima voelt. Als ouder ken je je kind door en door. Mogelijk dat bepaalde kenmerken van een introverte persoonlijkheid herkenbaar voor je zijn.

Jongeren met een introverte persoonlijkheid:

– zijn graag op zichzelf en kunnen prima een paar uur alleen zijn
– verliezen energie na veel sociaal contact
– houden van diepgaande gesprekken in plaats van smalltalk
– kunnen uitgebreid vertellen over onderwerpen waar ze enthousiast over zijn
– zijn sneller overprikkeld en hebben behoefte om zichzelf terug te trekken
– hebben vaak een of twee goede vrienden
– houden van kleine groepjes in plaats van een grote vriendengroep
– denken eerst na voordat ze iets zeggen
– zijn rustig en bedachtzaam

Wetenschappelijk bewezen

Het is wetenschappelijk bewezen dat introverte jongeren energie opdoen door alleen te zijn. Ze laden zichzelf weer op door het uitvoeren van rustige bezigheden. Hierbij kan gedacht worden aan het lezen van een boekje, het luisteren van muziek en het maken van een wandeling etc. Daarentegen krijgen extraverte jongeren juist energie in het contact met anderen. Deze jongeren zoeken extra prikkels op. Ook hebben ze minder moeite met het onderhouden van oppervlakkige contacten. Vandaar dat veel lawaai en drukte juist een goede energiebron is voor deze jongeren.

Extraverte ideaal

Op televisie zie je het één na de andere praatprogramma voorbij schieten. Iedereen lijkt een uitgesproken mening te hebben en weet altijd maar veel te vertellen. Ook op social media krijgen jongeren veel te zien. Op instagram lijkt iedereen een geweldig leven erop na te houden met grote vriendengroepen en elk weekend uitgaan. Maatschappelijk gezien wordt de mate van extraversie bewust en onbewust als ideaal gezien. Het kan voor introverte jongeren best een opgave zijn om zich staande te houden in deze veeleisende maatschappij. Ze mogen echt leren dicht bij zichzelf te blijven door zichzelf helemaal te accepteren zoals ze zijn. 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Bron

Cain, S. (2016). Stille kracht. De geheime voordelen van introvert zijn. Uitgeverij de arbeiderspers te Amsterdam

Veelgestelde vragen

Coach je ook introverte pubers?

Ik coach ook introverte pubers wanneer ze zelf tegen iets aanlopen. Zo kunnen ze last hebben van onzekerheid of verlegenheid. Tijdens de individuele training of groepstraining gaan we samen aan de slag zodat ze weer lekker in hun vel komen te zitten!

Wanneer start er een training?

Ik organiseer drie keer per jaar een groepstraining voor de groepen 12 – 14 jaar, 15 – 18 jaar en 19 – 25 jaar. Kijk vooral even op de agenda van mijn site om te zien wanneer er weer een groepstraining start in Leiden!

Wat is jouw specialisatie als coach?

Ik ben gespecialiseerd op het gebied van introversie, hooggevoeligheid en verlegenheid! Ook ik ben vroeger als jongere gecoacht en ondertussen kan ik mezelf een ervaringsdeskundige noemen.

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen