Kan je introvert en sociaal zijn?

Introvert en sociaal pubers

Kan je introvert en sociaal zijn?

Ik krijg regelmatig jongeren in de praktijk die introvert zijn van karakter. Ze weten dit alleen niet altijd van zichzelf. Ik vind het altijd super waardevol om hun dit inzicht te geven. Het geeft ze rust en vertrouwen in hun eigen kunnen. Ze stoppen met zichzelf te vergelijken met anderen en leren hun talenten kennen. In dit blog zal ik dieper ingaan op wat introversie precies is en hoe dit zich verhoudt tot sociaal gedrag

Extraverte ideaal

Op social media lijkt iedereen een uitbundig leven te leiden. Op Instagram zien jongeren dagelijks foto’s van uitstapjes met vrienden. Iedereen lijkt een uitgebreide vriendengroep te hebben en dagelijks op pad te gaan. Wanneer je je van nature terugtrekt en het fijn vindt om alleen te zijn lijk je tegenwoordig een outcast te zijn. Gelukkig zijn er steeds meer influencers zoals Bente van de Wouw die het tegendeel bewijzen en laten zien dat er niks mis is met een rustig bestaan. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Sociaal gedrag

Introverte jongeren krijgen energie van alleen zijn. Na een drukke dag trekken ze zichzelf het liefste terug en lezen ze bijvoorbeeld een boek. Ze houden van één op één gesprekken en kleine groepjes. Ze kunnen hun vrienden op één hand tellen en zijn erg loyaal binnen vriendschappen. Het zijn de luisteraars in plaats van praters en ze zeggen pas iets als ze er goed over nagedacht hebben. 

Verlegenheid

Introversie wordt geregeld verward met verlegenheid. Verlegen jongeren zijn bang voor de mening van anderen en hebben angst om iets te zeggen. Ze zijn erg bang voor afwijzing en houden daarom eerder hun mond. Mensen verwarren introversie vaak met verlegenheid omdat het gedrag op elkaar lijkt. Terwijl introversie en verlegenheid juist totaal iets anders betekent. Al kunnen introverte jongeren ook verlegen zijn maar dit hoeft niet altijd zo te zijn!

Selectief sociaal

In deze extraverte wereld waar er heel wat afgekletst wordt kiezen introverte jongeren liever voor diepgang binnen gesprekken. Daarnaast onderhouden ze met een selectief aantal vrienden contact. Hun sociale voorkeur is in vergelijking met extraverte jongeren gewoon anders. Ze worden moe van oppervlakkige smalltalk gesprekjes terwijl extraverte jongeren hier energie van krijgen. Introverte jongeren zijn in feite selectief sociaal en dit is helemaal prima!


Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen