Mijn kind is eenzaam

Jongeren die eenzaam zijn hebben het zwaar

Toegeven dat je eenzaam bent 

Mensen praten niet snel over dat ze zich eenzaam voelen en jongeren al helemaal niet. Het voelt te kwetsbaar om toe te geven aan de buitenwereld dat je eenzaam bent. Toch is het een verschijnsel dat voor iedereen herkenbaar is en het komt vaker voor dan wij denken. Zo heeft gezamenlijk onderzoek van twee universiteiten uit Chicago en Keulen laten zien dat eenzaamheid erg leeft onder jongeren. Grote veranderingen in het leven kunnen voor eenzaamheid zorgen. Hierbij kan gedacht worden aan een verhuizing, het volgen van een nieuwe studie en de overgang van school naar werk. Ook is social media een belangrijke factor. Jongeren zien veel perfecte levens voorbij komen van hun vrienden en kennissen, en merken dat hun eigen leven helemaal niet zo fantastisch is (Jinek, 2017).

Ondanks vriendengroep toch eenzaam

Eenzaamheid komt niet alleen voor bij jongeren met weinig tot geen vrienden. Het verschijnsel komt ook voor bij jongeren met grote vriendengroepen. De vriendschappen zijn niet altijd even bevredigend en eenzaamheid ligt dan sneller op de loer. Voor de buitenwereld lijkt de jongere een actief en sociaal leven erop na te houden, maar van binnen voelt de jongere zich niet begrepen en gehoord. Een van de oorzaken van eenzaamheid is dat de groep mogelijk als onveilig aanvoelt. De gesprekken blijven op een oppervlakkig niveau hangen, en er is weinig aandacht over hoe het echt met de jongeren in de groep gaat. Eenzaamheid speelt vaak ook een rol bij jongeren die last hebben van angst om mogelijk uitgelachen te worden. Het tonen van kwetsbare kanten binnen zo’n vriendengroep is vaak funest.

Verschil in sociale voorkeur

Gedrag van jongeren kan ook weer verkeerd geïnterpreteerd worden. Jongeren die graag op zichzelf zijn en zichzelf goed kunnen vermaken kunnen door de buitenwereld verkeerd bestempeld worden als eenzaam. Alle jongeren zijn anders en hebben allemaal een andere sociale voorkeur. De sociale voorkeur is afhankelijk van iemands karakter. Extraverte jongeren hebben meer behoefte aan frequent sociaal contact en krijgen er ook energie van. Ze zullen eerder initiatief nemen om er met een grote groep erop uit te trekken en bij een café wat drankjes te drinken. Daarentegen hebben introverte jongeren veel meer de behoefte om zich na een drukke dag op school of werk terug te trekken. Wanneer ze wel zin hebben om af te spreken dan zullen ze meer de voorkeur hebben voor één op één gesprekken of activiteiten in een kleine groep. Ambiverte jongeren zitten in het midden van de introverte en extraverte sociale voorkeur. 

Mijn kind is eenzaam, wat kan ik doen?

Als ouder kan het erg pijnlijk zijn om je kind zo te zien worstelen. Waarschijnlijk hebben jullie al verschillende dingen geprobeerd. Op een sportclub of hobbyclub gaan kan voor meer lucht zorgen. Je kind kan op die manier andere jongeren leren kennen met dezelfde interesse. Het volgen van een weerbaarheidstraining kan ook goed helpen. Jongeren leren andere jongeren kennen die ook last hebben van eenzaamheid en dus open staan voor nieuwe vriendschappen. Tegelijkertijd werken we in de groep aan meer zelfvertrouwen en weerbaarheid. 

——————————————————————————————————————————————————-

Woon je in Leiden of omgeving? Meld je aan voor de Gratis online Facebook Community: Ouders in Leiden

✔️ Voor ouders in Leiden en omgeving van jongeren 15 – 18 jaar
✔️ Connect met elkaar voor de gezelligheid!
✔️ Of is je puber eenzaam? Ontmoet ouders die tegen hetzelfde aanlopen
✔️ Geef elkaar advies en tips.. en regel misschien wel een leuk contact voor je puber!
✔️ Helemaal gratis

Ouders in Leiden Community Facebook

Aanmelden?

Meld je aan door op Facebook de zoektermen: ‘Ouders in Leiden Community’ in te vullen of klik op deze link: https://www.facebook.com/groups/1258231291220263

——————————————————————————————————————————————————-

 

Literatuur
Jinek (2017) verkregen op 3 januari 2018 via https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/eenzaamheid-piekt-onder-twintigers

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen