Inhoudsopgave
ToggleJezelf openstellen: hoe doe je dat?
De jongeren die bij mij coaching volgen hebben vaak weinig tot geen vrienden en willen dit veranderen. Ze hebben in het verleden te maken gehad met afwijzing of werden zelfs gepest. Je kan je voorstellen dat dit veel impact heeft op hoe jongeren zich sociaal ontwikkelen. Hun zelfvertrouwen heeft een klap gekregen en ze vinden het moeilijker om anderen te vertrouwen. Met als gevolg dat ze zichzelf terugtrekken en zich sneller wegcijferen.
Zelfvertrouwen opbouwen
Stap voor stap help ik deze jongeren hun zelfvertrouwen weer op te bouwen. Dit gaat stapsgewijs en heeft tijd nodig. In de groepstraining leren jongeren anderen kennen die tegen hetzelfde aanlopen. Ze vinden veel steun aan elkaar en durven meer te vertellen omdat ze weten dat ze niet de enige zijn die onzeker zijn. De groep is een veilige plek om sociaal gedrag te oefenen en van elkaar te leren.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Jezelf openstellen aan elkaar
Jongeren leren dat smalltalk gesprekjes nodig zijn om een vertrouwensband op te bouwen. Smalltalk gesprekjes gaan over oppervlakkige gespreksonderwerpen zoals over het weer, welke kleding je draagt, wat je favoriete hobby is of je naar de kapper bent geweest etc. Smalltalk gesprekjes zorgen ervoor dat je aan elkaar kan wennen en kan bepalen of je elkaar aardig vindt. Wanneer je merkt dat je een klik hebt met iemand kan je meer over jezelf vertellen. Zo kan je overgaan op onderwerpen die je interesseren of kan je je gevoelens delen.
Gereserveerd karakter
Sommige jongeren zijn van nature rustiger en bedachtzamer dan andere jongeren. Ze kijken eerst de kat uit de boom en observeren wat anderen zeggen en doen. Ze denken eerst na voordat ze iets zeggen en zijn vaak een luisterend oor voor anderen. Iets uit zichzelf vertellen vinden ze vaak wat lastiger. Het kan voor deze jongeren helpen om een dagboekje bij te houden en zichzelf vragen te stellen denkend aan: Wat heb ik vandaag meegemaakt? Hoe vond ik dat? Wat voor gevoel kreeg ik erbij? Wat zei ik en wat zeiden anderen tegen mij? Wat ging er goed vandaag? Wat zou ik de volgende keer beter willen doen? Deze vragen helpen jongeren om hun gedachten en gevoelens te overdenken. Wanneer ze het hebben opgeschreven kunnen ze hun verhaal makkelijker vertellen aan een ander omdat ze er al over na hebben kunnen denken!
De gouden klik
Heb je een klik met iemand of niet? Wat mij betreft is dit heel belangrijk. Vaak helpt het ook wanneer je ongeveer dezelfde interesses hebt. Zo kan het voor jongeren interessant zijn om naar een hobby club of sportclub te gaan om gelijkgestemden te ontmoeten. Jezelf openstellen gaat dan een stuk makkelijker. Je bouwt dan op een rustige manier een band op en gaandeweg kan je meer over je gedachten en gevoelswereld delen. Wie mag bijvoorbeeld van jou weten dat je ouders zijn gescheiden en je dit soms nog best lastig vind? Of dat je de laatste tijd niet lekker in je vel zit omdat je zoveel moet doen voor school? Dit zijn onderwerpen die voor meer diepgang zorgen in gesprekken en doordat je openhartig bent geef je de ander meteen een uitnodiging om ook eerlijk zijn gedachten en gevoelens met jou te delen! Dit schept een band!