Is mijn kind hooggevoelig?

Is mijn kind hooggevoelig

Ieder mens heeft verschillende karaktereigenschappen. Het bijzondere is dat je tijdens de geboorte de karaktereigenschappen al grotendeels heb meegekregen. Vroeger dachten mensen dat baby’s als een ongeschreven blad werden geboren (ook wel tabula rasa genoemd). Hier zijn ze op terug gekomen. Wel is het zo dat je bepaalde karaktereigenschappen die je tijdens de geboorte hebt gekregen kan ontwikkelen en bijschaven. Voorbeelden van verschillende karaktereigenschappen zijn bijvoorbeeld: introvert, extravert, hooggevoelig, behulpzaam, dominant, moedig, wispelturig etc. 

Is mijn kind hooggevoelig?

Deze vraag krijg ik regelmatig van ouders. Vaak wordt gedacht dat hooggevoeligheid (HSP) in het zelfde rijtje thuis hoort als ADD, ADHD, Autisme etc. Dit is niet correct want hooggevoeligheid is een karaktereigenschap en geen stoornis. Wel zijn jongeren die hooggevoelig zijn vatbaarder voor klachten zoals overspannenheid, burn-out, depressie etc. Deze jongeren hebben vaak nog niet voldoende inzicht in hun hooggevoelige karakter waardoor ze zich aanpassen en meedoen met de rest die niet hooggevoelig is. Een tijdje terug heb ik een artikel geschreven met vragen zodat je kan kijken of je kind hooggevoelig is. Klik hier voor het artikel. 

Mijn kind is hooggevoelig, wat nu?

Hooggevoeligheid hoeft geen probleem te zijn. Het is juist een hele mooie karaktereigenschap! Een op de vijf mensen is hoogsensitief. Ze zijn gevoelig op allerlei verschillende vlakken. Waarschijnlijk herken je het wel dat je kind een groot rechtvaardigheidsgevoel heeft en heel empathisch is. Hoogsensitieve pubers zijn vaak ook creatief en zorgzaam en willen graag anderen helpen. Ze kunnen vaak goed luisteren en observeren veel. Ook de sfeer en de stemming van anderen kunnen hoogsensitieve jongeren feilloos aanvoelen. Daarnaast genieten ze vaak intens van mooie muziek, een mooi schilderij of een goed boek. 

Keerzijde van hoogsensitiviteit

Naast alle mooie kanten van het karaktereigenschap hooggevoeligheid zijn er ook keerzijdes. Zo hebben hooggevoelige jongeren meer last van kritiek, onrechtvaardigheid, negatieve gedachten en stress. Wanneer de sfeer in de klas bijvoorbeeld niet goed is kunnen hooggevoelige jongeren daar thuis nog last van hebben. Zo kunnen ze lichamelijke klachten ontwikkelen denkend aan buikpijn of hoofdpijn. Omgekeerd kunnen hooggevoelige jongeren weer helemaal opbloeien wanneer er een fijne sfeer heerst en er oog is voor elkaar. 

Grenzen leren aangeven

Hooggevoelige jongeren willen graag anderen helpen en cijferen zichzelf vaak (onbewust!) weg. Zo kunnen ze zich helemaal uitgeblust voelen na een lange schooldag of sociaal contact. Ze hebben echt de tijd nodig om zich terug te trekken en weer op te laden. Misschien herken je dat ook wel aan je kind. En misschien ook wel aan jezelf? Jullie hebben meer dan gemiddeld de tijd nodig om alleen te zijn en weer energie op te doen. En dit is helemaal oké! Het is als HSP-er heel belangrijk om jezelf volledig te accepteren zoals je bent. Dat anderen elke avond weg zijn en naar clubjes gaan hoeft niet te betekenen dat je puber dit moet doen. Het is goed om samen te onderzoeken wat bij je kind past en wat hem of haar energie geeft!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen