Introverte leiders, bestaan die wel?

Introverte leiders bestaan die wel

Sommige jongeren, die ik interview, kiezen ervoor om anoniem hun verhaal te doen en dit is helemaal prima. Zo kreeg ik een paar weken geleden een geïnteresseerde reactie van een studente op één van mijn social mediakanalen. Voor het gemak heb ik haar naam veranderd in Petra (22 jaar). Momenteel studeert ze nog en geniet ze van haar laatste studentenjaar. Wat ze over een jaar gaat doen weet ze nog niet dus haar toekomst ligt nog grotendeels open. Ze houdt van zingen en is lid van een studentenvereniging. Ze komt over als een serieuze en betrokken student en wil graag haar verhaal vertellen omdat ze vindt dat er zeker een verschil is tussen introversie en verlegenheid.

Schrijftalent

Op de basisschool had ze een vriendin die echt het voortouw nam. Ze bedacht de activiteiten en Petra volgde haar op dat vlak. Het was overduidelijk een vriendin met een extravert karakter. Petra was meer een meisje dat graag boeken las en kon zich in haar eentje goed kon vermaken. Toen het einde van de basisschool in zicht kwam, werd ze er steeds meer bewust van dat ze meer behoefte had om zich terug te trekken dan anderen. Op de middelbare school had ze docenten die haar aardig goed kenden en haar beschouwden als een rustige meid. Petra was goed in het schrijven van verslagen en kon hier haar mening in verwoorden. Ze kreeg hier ook regelmatig complimenten over. Dit was haar manier om informatie te overdenken en dit gaf haar zelfvertrouwen. Docenten die haar niet goed kenden zagen haar vanuit haar beleving eerder als een verlegen puber.

Introverte eigenschap pas in studententijd volledig geaccepteerd

Op het moment dat ze ging studeren besloot Petra om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging. Hier heeft ze veel vaardigheden geleerd zoals afstappen op mensen en praten over koetjes en kalfjes. Tijdens deze periode heeft ze ook ontdekt wat haar kwaliteiten zijn en op welke manier dit tot uiting komt. Zo denkt ze goed na voordat ze haar mening vertelt en dit wordt over het algemeen goed gewaardeerd door haar omgeving. Ook heeft ze gemerkt dat ze toch regelmatig ‘alleen’ moet werken als student en hier kan ze goed mee omgaan. In haar middelbareschooltijd kon ze zich nog regelmatig druk maken over de ‘extraverte verwachtingen’ op school. Hiermee bedoelt ze onder andere de verwachting dat iedereen spontaan zijn mening hoort te vertellen in de klas terwijl Petra er eigenlijk nog rustig over na wilde denken. Nu weet ze veel beter wat haar kwaliteiten en valkuilen zijn en kan ze hier goed op inspringen.

Smalltalk en vragen stellen

Op het moment dat ze zich aansloot bij haar studentenvereniging begon ook haar verdere ontwikkeling op het gebied van smalltalk en vragen stellen. Door te doen en te oefenen heeft ze zichzelf ontwikkeld en stapt ze makkelijker op anderen af wanneer ze daar zin in heeft. Al is het ook maar net hoe ze zich voelt en of ze wel wil want soms laat ze anderen gewoon het initiatief nemen. Wanneer Petra in gesprek is dan switcht ze het liefste na smalltalk meteen over op gesprekken met diepgang. Ze heeft geleerd om belangstellende vragen te stellen en hiermee anderen te stimuleren de diepte in te gaan. In smalltalk blijft ze niet graag hangen en anderen waarderen ook wanneer ze belangstelling toont.

Introverte leiders bestaan wel degelijk!

Tijdens het interview ging het gesprek op een gegeven moment over de vraag of er überhaupt introverte leiders bestaan. Op de basisschool nam Petra’s vriendin regelmatig de leiding en Petra volgde haar. Petra vertelde vervolgens dat ze leiderschap niet zo snel associeert met introversie en ze vroeg zich af hoe ik dat zie. Ik had vroeger dezelfde gedachtegang en associeerde introversie ook niet zo snel met de leiding nemen. Tot het moment dat ik het boek Quiet van Susan Cain las en mij verder ging verdiepen in het thema introversie. Zo zijn er verschillende mensen die van zichzelf vinden dat ze introvert zijn en zichzelf hebben ontwikkeld tot een professional in een leidinggevende positie. Vaardigheden zoals observeren, actief luisteren en medewerkers de ruimte geven kunnen heel waardevol zijn. Op die manier kan je goed aansluiten op de behoeften binnen het team en voelt iedereen zich gehoord en begrepen. Oftewel het is zeker mogelijk om jezelf tot leider te ontwikkelen wanneer je die wens hebt als introvert! Daarnaast zijn er bekende cabaretiers die van zichzelf vinden dat ze introvert zijn zoals Dolf Jansen. Op toneel komt hij over als een extravert maar daarna trekt hij zich graag terug door alleen te zijn en weer energie op te doen. Oftewel iedere introvert is weer anders en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier.

ps: Petra is de vierde die ik heb geïnterviewd voor de introverte rolmodellen blogreeks. Petra, dankjewel voor het fijne interview en heel veel succes met alles wat je gaat doen in de toekomst! Ik wens je het allerbeste! Mocht je denken: ‘Wat leuk, ik wil ook een rolmodel zijn voor introverte jongeren en geïnterviewd worden? Neem dan vooral even contact met mij op (Angela Reijnhoudt) via info@jongassertief.nl en help mij met mijn motto: ‘Hoe meer trotse introverte jongeren hoe beter!’

 

Nog meer lezen? Leer de andere introverte rolmodellen kennen! 

Nabil (25 jaar)
Sla die koetjes en kalfjes maar over!

Denise (21 jaar)
Gun jezelf uitdagingen en blijf jezelf ontwikkelen als mens!

Nynke (20 jaar)
In iedereen zit een wereldverbeteraar!

Nikki (21 jaar)
Wat is normaal? Weten we dat tegenwoordig wel?

Fatima (23 jaar)
Elke dag afspreken met vriendinnen? Liever niet!

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen