Elke dag afspreken met vriendinnen? Alsjeblieft niet!

introvert karakter is genetisch bepaald

Het duurde even voordat ik een afspraak kon maken met Fatima Benhaddou (23). Na wat heen en weer geschuif was het toch gelukt. Ook Fatima las mijn oproep op LinkedIn dat ik op zoek ben naar introverte rolmodellen. Ze komt heel enthousiast en energiek over en wil graag haar verhaal delen. Ze gelooft dat het heel waardevol is wanneer jongeren al vroeg ontdekken wie ze zijn en hoe ze met introversie om kunnen gaan. Ook Fatima had het graag al eerder willen weten dat ze een introvert karakter heeft. Fatima is momenteel bezig met haar pre-master Media en Business aan de Erasmus Universiteit. Ze werkt parttime bij Cool Blue als redacteur en schrijft heel wat artikelen over de nieuwste fotocamera’s. Video’s editen doet ze ook regelmatig. Fatima houdt ook echt van uitdagingen. Zo stond ze laatst op een beurs in Duitsland te vloggen. In de toekomst wil ze graag een internationale baan bemachtigen op het gebied van Marketing en Communicatie. Naast haar drukke bestaan werkt ze ook nog graag als freelancefotograaf en haar nieuwe website is kortgeleden gelanceerd.

Energie opdoen door alleen te zijn

Pas op haar 21ste heeft ze ontdekt dat ze introvert is van karakter. Hier kwam ze achter door verschillende persoonlijkheidstesten te doen. Elke keer dat ze zo’n test deed kwam o.a. de karaktereigenschap introversie naar voren. Ze heeft testen gedaan gebaseerd op de Myers Briggs methode. De gratis test op www.16personalities.com is daar één van. Voor haar verklaarde deze persoonlijkheidstesten een hele hoop. Op de middelbare school had ze namelijk vriendinnen die elke dag met haar wilde afspreken of bellen. Ze snapte hier niks van en voelde deze behoefte niet. Af en toe afspreken vond ze leuk maar dagelijks afspreken putte haar uit. Dit is een heel normaal verschijnsel voor iemand die een introvert karakter heeft. Door alleen te zijn laden introverte jongeren weer op en krijgen ze weer energie. Dit in tegenstelling tot jongeren die extravert zijn van karakter en energie krijgen tijdens het contact met anderen.

Introvert karakter? Zet je in voor een gaaf doel!

Tijdens een van haar eerste stages werd ze al meteen uitgedaagd om uit haar comfortzone te stappen. Voor stichting Aquarius moest ze in 4 dagen tijd 150 scholen bellen om ze te vertellen over het mooie project ‘Oude Rijn Schoon’. Hoe meer scholen er meededen hoe beter de stichting zijn werk kon uitvoeren. Fatima vond het vier slopende dagen maar het was wel echt de moeite waard! Ze vond het doel van de stichting heel mooi en dit hielp haar de gesprekken met scholen te voeren ondanks dat dit haar toch wel erg uitputte. Het is alweer 6 jaar geleden dat ze zich voor deze stichting inzette maar deze ervaring is haar wel goed bijgebleven.
Laatst is ze op uitwisseling geweest naar Schotland en heeft ze stagegelopen bij de Nederlandse ambassade in Canada. Ondanks dat studeren of stage lopen in het buitenland een grotere uitdaging is voor een introvert, hebben deze twee ervaringen haar positief gevormd als persoon. Haar omgeving zei dat ze van rups tot vlinder was getransformeerd. Ze durfde eindelijk haar ‘echte’ ik te laten zien. Nu is ze ambassadeur bij Nuffic en staat ze als vrijwilliger op beurzen om vragen van studenten te beantwoorden. Daarnaast geeft ze presentaties op scholen/universiteiten over studeren/stage lopen in het buitenland. Een dag op een beurs staan en presenteren voor een grote groep van honderd mensen kost haar veel energie. Zo is ze is ook echt mentaal uitgeput aan het einde van de dag. Maar ze haalt er wel super veel voldoening uit! Ze is er namelijk van overtuigd dat studeren in het buitenland de horizon van studenten kan verbreden. Ze wil studenten inspireren en motiveren om ook deze uitdaging aan te gaan. Voor Fatima is de inzet voor een mooi doel de sleutel geworden om haarzelf uit te dagen. Hoe mooier het doel hoe meer ze zichzelf ook wil inspannen om tot gave resultaten te komen. Zo gelooft ze dat alle jongeren die een introvert karakter hebben zichzelf mogen uitdagen voor doelen die hun aan het hart liggen.

Steengoede voorbereiding

Fatima werkt bij Cool Blue samen met verschillende collega’s en heeft regelmatig meetings. Tijdens zo’n meeting ziet ze duidelijk de verschillen tussen de extraverte en de introverte collega’s. De extraverte collega’s komen al pratende op ideeën en vinden het geen probleem om tussendoor onderbroken te worden. Ook vormen ze al pratende al snel hun mening. De introverte collega’s hebben moeite om tussen het gebrainstorm te komen en vinden het al snel onbeleefd om over een collega heen te praten wanneer ze aan het woord zijn. Al worden ze wel sneller onderbroken door hun extraverte collega’s die gewend zijn dit te doen. Fatima haar tactiek is om een meeting ontzettend goed voor te bereiden. Op die manier is ze vooraf al enorm goed op de hoogte en kan ze haar talent inzetten om andere collega’s te overtuigen van haar standpunten.

Liever diepgaande gesprekken dan smalltalk

Aan de jongeren die ik interview vraag ik altijd standaard of ze tips hebben om mijn werkwijze op het gebied van weerbaarheidstrainingen te verbeteren. Ik leg uit wat ik precies doe en wat zij denken dat helpt om deze jongeren te begeleiden. Ik help jongeren die last hebben van verlegenheid en leer ze gesprekjes aan te knopen, assertiever te reageren en vriendschappen op te bouwen. Altijd met aandacht voor de karaktereigenschappen van jongeren zoals introversie, extraversie en/of hoog gevoeligheid. Zo gaf Fatima aan dat ze het vroeger ook lastig vond om te praten over koetjes en kalfjes. Ze heeft dit zichzelf echt aan moeten leren. Nu is het nog steeds zo dat ze liever diepgaande gesprekken voert, maar als het moet dan doet ze ook ‘gezellig’ mee met smalltalk. Volgens Fatima is smalltalk nodig om een gesprek op gang te helpen en af te tasten of je met elkaar een klik hebt. Al was ze laatst erg verbaasd toen een collega zonder vooraf smalltalk te gebruiken haar plotseling de vraag stelde: ‘What’s the meaning of life?’. Lachend zei ze dat diepgang blijkbaar ook spontaan kan! Als afsluiting van dit interview wil Fatima introverte jongeren nog wat meegeven : ‘Ga vooral veel uitdagingen aan, maar blijf trouw aan jezelf. Forceer niks wanneer het niet goed voelt, want je hoeft niet altijd helemaal uit je comfortzone te gaan en je bent nergens toe verplicht. Begin met kleine stappen en zo wordt je comfortzone automatisch uitgebreid. En ontdek vooral je passie, dan komen de superpowers van een introvert echt naar boven haha, je overwint ineens al je angsten en je haalt er veel energie uit!’


ps: Fatima is de zesde die ik heb geïnterviewd voor de introverte rolmodellen blogreeks. Fatima, nogmaals dankjewel voor het inspirerende gesprek en wat een gave tips heb je gegeven aan de jongeren die dit gaan lezen! En wat een mooie site heb je gelanceerd. Ik zal je zeker blijven volgen! Voor nu is Fatima de laatste jongere van deze reeks die ik heb geïnterviewd. Mocht je denken: ‘Wat leuk, ik wil ook een rolmodel zijn voor introverte jongeren en geïnterviewd worden?’ Neem dan vooral even contact met mij op (Angela Reijnhoudt) via info@jongassertief.nl en help mij met mijn motto: ‘Hoe meer trotse introverte jongeren hoe beter!’

 

Nog meer lezen? Leer de andere introverte rolmodellen kennen!

Nabil (25 jaar)
Sla die koetjes en kalfjes maar over!

Denise (21 jaar)
Gun jezelf uitdagingen en blijf jezelf ontwikkelen als mens!

Nynke (20 jaar)
In iedereen zit een wereldverbeteraar!

Petra (22 jaar)
Introverte leiders, bestaan die wel?

Nikki (21 jaar)
Wat is normaal? Weten we dat tegenwoordig wel?

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen