Introvert Betekenis

Betekenis introvert

Introvert betekenis

Iedereen heeft een uniek karakter bestaande uit verschillende karaktereigenschappen denkend aan: behulpzaam, zachtaardig, dominant, betrokken, meegaand, opstandig, assertief, vriendelijk, neurotisch et cetera. Introvert, extravert of ambivert horen hier ook bij naast de vele karaktereigenschappen die ik nog niet genoemd heb. Zo bestaan er lijstjes van wel honderd verschillende karaktereigenschappen op het internet. In dit artikel wil ik informatie geven over de betekenis van introversie

Introverte pubers

Jongeren die van nature meer introvert zijn krijgen energie van alleen zijn. Na een drukke schooldag vinden ze het heerlijk om zichzelf terug te trekken op hun kamer. In een groep zijn het vaak de luisteraars. Ze laten eerst anderen aan het woord eer dat ze zelf hun mond opentrekken. En als ze hun mond opendoen dan komt er een antwoord uit waar ze lang over nagedacht hebben. Daarnaast houden ze van één op één gesprekken en kleine groepjes. Hun vrienden zijn op één hand te tellen en de vriendschappen zijn kwalitatief sterk. Ze houden niet zo van koetjes en kalfjes maar worden juist enthousiast van diepgang in gesprekken. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Verschil tussen introversie en extraversie

Veel introverte pubers hebben in hun jeugd te horen gekregen dat mensen ze verlegen vonden. ‘Vertel eens wat’, ‘Waarom ben je zo stil?’ en ‘Gaat het wel goed met je? Ik heb je nog niks horen vertellen’ zijn uitspraken die voor introverte jongeren erg herkenbaar zijn. 
Veel praten over koetjes en kalfjes, veel kennissen en vrienden hebben, als eerste iets zeggen in de klas etc. zijn uitingen van extraverte jongeren, Al pratende komen extraverte jongeren op ideeën en ze nemen sneller een besluit in vergelijking met introverte jongeren. 

Verlegen of introvert?

Jongeren die verlegen zijn hebben last van sociale angst, Ze durven niet op iemand af te stappen of beginnen te stotteren. Ze zijn bang om iets raars of stoms te zeggen en zijn heel erg bang voor de mening van anderen. Deze jongeren trekken zich sneller terug en nemen geen initiatief. Een pestverleden kan de oorzaak zijn van de verlegenheid. Net zo goed dat extraverte jongeren verlegen kunnen zijn kunnen introverte jongeren dit ook. Goede coaching kan helpen om de verlegenheid te verminderen onder deze jongeren. 

Introvert en kwaliteiten

Jongeren die van nature meer introvert zijn denken eerst na voordat ze iets zeggen. Ze zijn gevoeliger voor prikkels en ze focussen het liefste op één taak. Ook zijn ze voorzichtig bij het nemen van besluiten en overwegen alles grondig. Ze zijn voorzichtig in wat ze zeggen en willen zeker weten dat het klopt wat ze zeggen. Ze zijn selectief sociaal in het contact met anderen en luisteren liever dan dat ze praten. In een groep zijn ze misschien sneller geneigd om stil te vallen maar wanneer ze hun leiderschapskwaliteiten ontwikkelen kunnen ze de groep heel goed begeleiden. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen