Ik moet nog even kijken of ik kan

Ik moet nog even kijken of ik kan - boek recensie door Jong Assertief

‘Wat zijn nou echt boeken die je als ‘introverte jongere’ gelezen moet hebben?’ vroeg iemand laatst aan mij. Nou geloof ik dat het altijd goed is om zelf op onderzoek uit te gaan en te ontdekken welke boeken je aanspreken. De ene introverte jongere is de andere niet en zo kunnen interesses onder introverten erg uiteenlopen. Al heb ik ondertussen al heel wat boeken gelezen over introversie en is het een onderwerp geworden waar ik niet over uitgepraat kan raken. ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit is zeker een boek die in mijn top 5 lijst staat.

Ik moet nog even kijken of ik kan: in de praktijk

Op een ontzettend grappige en herkenbare manier beschrijft Liesbeth situaties waar je als introvert tegenaan kan lopen. Zoals ‘thuis de deur niet opendoen als de bel onverwachts gaat’ of ‘na een half uur al helemaal moe zijn van het smalltalk gesprekje met je tante’. Vooral onverwachts bezoek is iets waar ik nog steeds niet dol op ben. En na een half uur alleen maar smalltalk word ik ook niet vrolijk. Maar hier is zeker iets aan te doen en mede dankzij mijn opleidingsachtergrond weet ik ‘saaie’ gesprekken zo om te buigen dat ze ook voor mij interessant worden. Een vaardigheid die ik de jongeren ook volop bijbreng wanneer ze een weerbaarheidstraining bij mij volgen. En die aardige vriend die voor mijn deur staat kan mij ook opbellen als het dringend is. Al is een algemene mededeling dat ik liever vooraf afspreek in plaats van dat hij spontaan voor mijn deur staan wel zo netjes. Ook dit heb ik moeten leren!

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Bedenktijd = heilig

Toevalligerwijs gebruik ik de zin ‘ik moet nog even kijken of ik kan’ regelmatig om wat bedenktijd te creëren voordat ik ‘ja’ zeg. Het is een assertieve maar vriendelijke manier om niet meteen mijn spaarzame vrije tijd op te offeren. Met wat vaardigheden en trucjes kan je je al snel op je gemak voelen als introvert in het sociale verkeer. Je hebt in vergelijking met de ambiverte of extraverte medemens nou eenmaal veel meer rust nodig. Het is goed om hier alert op te zijn en goed je grenzen te kennen. Veel mensen vragen mij dan ook regelmatig hoe ik mijn grenzen bewaak. Maar zeker ook hoe ik mijn werk als ‘health coach’ volhoud omdat ik voortdurend in contact sta met klanten. Vol ongeloof kijken ze mij dan aan want: ‘dat moet toch slopend zijn als introvert?’. Integendeel, wanneer een klant met een lichamelijke klacht binnenkomt kan ik na 5 minuten smalltalk de diepte in gaan. De ‘diepgang’ tijdens het voeren van een adviesgesprek geeft mij enorm veel energie. Klanten ‘echt’ helpen doormiddel van een goed gesprek is iets wat ik oprecht graag doe. Ik ben mij ook zeker bewust van het feit dat ik het geluk heb dat ik werkzaam ben binnen twee verschillende vakgebieden die mij ontzettend goed liggen. Om eerlijk te zijn vind ik zelfs dat ik de twee leukste banen heb die ik mezelf maar kan wensen.

Nog steeds veel vooroordelen

Ondanks dat er tegenwoordig veel meer aandacht is voor introversie kunnen mensen deze karaktereigenschap nog steeds verwarren met verlegenheid. Anti-sociaal gedrag wordt het ook nog weleens genoemd. Of je krijgt deze opmerking naar je hoofd geslingerd: ‘zijn introverten niet die mensen die als kluizenaar door het leven gaan?’ De karaktereigenschap introversie stond zelfs bijna in de DSM 5 (het handboek voor professionals in de GGZ denkend aan psychologen, psychiaters en orthopedagogen). Gelukkig hebben deskundigen op tijd ingegrepen en staat introversie nu bekend als een normale karaktereigenschap. Maar helemaal ingeburgerd is het begrip nog steeds niet. Redenen genoeg voor jongeren en volwassenen om (nog) niet uit de kast te komen als introvert. Extravert gedrag wordt op school en in het bedrijfsleven nog steeds veelvuldig gewaardeerd. Boeken zoals ‘ik moet nog even kijken of ik kan’ helpen deze vooroordelen (gelukkig) op langere termijn uit de wereld te helpen.

Sociaal zijn wij zeker!

Ondanks onze rustige en bedachtzame aard kunnen we hele mooie gesprekken voeren. Maar dan wel op onze eigen manier natuurlijk. Zo hebben veel introverten voorkeur voor één-op-één gesprekken of gesprekken in een klein groepje. We zijn niet bepaald dol op smalltalk maar die eerste 5 minuten overleven we vaak wel. Daarna switchen we graag over naar gesprekken met meer diepgang en betekenis. Zeker op het moment dat je je hart wil luchten zijn wij vaak ontzettend goede luisteraars. Door de juiste vragen te stellen weten we echt contact te maken en je te laten voelen dat we je begrijpen. Ook kunnen we urenlang praten over onderwerpen waar we oprecht enthousiast over zijn. Desondanks zijn deze vaardigheden niet vanzelfsprekend en heb ik ze zelf moeten leren in mijn jeugd. Deze vaardigheden zet ik nu volop in tijdens mijn werk als jongerencoach en health coach. Het zijn vaardigheden waar ik ontzettend van profiteer en dankbaar om ben dat ik ze heb mogen leren. Met als resultaat dat ik mijn missie ervan heb gemaakt om jongeren deze vaardigheden bij te brengen.

Extravert worden?

In deze ‘maakbare’ maatschappij groeien kinderen en jongeren op met het idee dat ze alles kunnen worden; als ze maar willen! Verschillende onderzoeken tonen ook aan dat de mens zeker wat extraverter kan worden naar mate hij volwassen wordt. Het tegenovergestelde is ook mogelijk. Zo is bekend dat de 50 – plusser weer wat introverter kan worden. De basis daarentegen is genetisch gezien al voor 50% bij de geboorte aanwezig. Vaak zie je bij de wat introvertere kinderen al een duidelijke behoefte aan rust en tijd alleen. Al is het als ouder altijd goed om kritisch te zijn en te kijken of het geen verlegen gedrag is. In dat geval is het goed om op tijd in te grijpen en je kind te helpen zijn sociale angst te overwinnen. Ook hiervoor kan je bij mij terecht! Mocht hier geen sprake van zijn maar ben je wel benieuwd naar interessante boeken over introversie dan raad ik de boekenlijst hieronder van harte aan. Zeker het boek ‘Stille kracht’ die op de eerste plek staat van mijn lijst is erg leuk en herkenbaar voor jongeren om te lezen!

Top 5 boekenlijst

1. Stille kracht. De geheime voordelen van introvert zijn – Susan Cain

2. Introvert. Groeien in een extraverte wereld – Marti Olsen Laney

3. Ik moet nog even kijken of ik kan – Liesbeth Smit

4. Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen – Susan Cain

5. Sorry dat ik te laat ben maar ik wilde niet komen – Jessica Pan

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen