Ik krijg geen hoogte van mijn kind. Wat kan ik doen?

Puber

Ik krijg geen hoogte van mijn kind. Wat kan ik doen?

In een doorsnee huis aan een rustige straat woonde de familie Petersen. Ouders, Karen en Mark, stonden voor de uitdaging want ze kregen maar geen hoogte van hun zoon, Kevin. Terwijl de band vroeger, toen Kevin nog klein was, altijd goed was. Op een avond, terwijl Karen de afwas deed en Mark de krant las, zat Kevin op zijn telefoon aan de keukentafel. Het leek alsof er een onzichtbare muur tussen hen in stond. Karen voelde de afstand groeien en besefte dat ze meer moest doen dan alleen praten. Ze wilde een echte connectie met haar zoon maar wist even niet meer hoe ze dit kon realiseren. Het zorgt vaak voor een opluchting wanneer ik als jongerencoach aan ouders vertel dat merendeel van de ouders die ik spreek hier tegenaan lopen. In dit blog lees je tips die je mogelijk al toepast maar wie weet zit er een tip tussen die je kan gebruiken om de band te verbeteren tussen jou en je puber!

Tips voor het opbouwen van een sterke band met je puber

1. Quality time over kwantiteit

Begrijp dat pubers vaak behoefte hebben aan privacy, maar probeer momenten van quality time te vinden, zelfs als het maar kort is. Een spontaan gesprek tijdens het koken of een korte wandeling kan al een wereld van verschil maken.

2. Actief luisteren zonder oordeel

Zet je eigen oordelen opzij en luister echt naar wat je puber te zeggen heeft. Maak oogcontact, knik begrijpend en herhaal soms hun woorden om te laten zien dat je echt luistert.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

3. Stel open vragen

In plaats van gesloten vragen die met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden, stel open vragen die uitnodigen tot meer uitgebreide antwoorden. Hierdoor moedig je je puber aan om meer te delen.

4. Vermijd directe adviezen en oplossingen

Het is verleidelijk om meteen met adviezen en oplossingen te komen, maar weersta die drang. Laat je puber zijn gedachten uiten voordat je met suggesties komt.

5. Erkenning van gevoelens

Laat je puber weten dat hun gevoelens belangrijk zijn en dat je begrijpt dat ze soms moeilijk te uiten zijn. Geef ruimte voor emoties zonder ze te minimaliseren.

6. Bouw vertrouwen op

Vertrouwen is de basis van elke sterke band. Toon begrip, respecteer privacy en kom beloftes na om het vertrouwen van je puber te winnen.

7. Deel je eigen ervaringen

Door persoonlijke verhalen te delen, creëer je een gelijkwaardige communicatie. Laat zien dat ook jij menselijk bent en fouten hebt gemaakt.

Achter de stilte

Terug naar de familie Petersen. Karen besloot de stilte tussen haar en Kevin te doorbreken door actief te luisteren en een band op te bouwen. Ze begon met kleine gebaren, zoals tijd vrijmaken om samen te koken of gewoon aanwezig te zijn terwijl Kevin zijn eigen ruimte had. Tijdens een openhartig gesprek zonder directe adviezen of oordelen, deelden ze beide hun gedachten en gevoelens. Karen erkende de uitdagingen waar Kevin mee worstelde en bood een luisterend oor zonder meteen met oplossingen te komen. Langzaam maar zeker begon de muur tussen hen af te brokkelen. Het opbouwen van een sterke band met je puber vereist geduld en toewijding. Het gaat niet alleen om praten, maar ook om echt luisteren en begrijpen. Achter de stilte kunnen diepgaande gesprekken ontstaan die de basis vormen voor een gezonde relatie tussen ouder en puber. Het is een reis die de moeite waard is, want het opbouwen van een sterke band legt de fundering voor vertrouwen en begrip die een leven lang meegaat. Mocht je het fijn vinden om eens te praten over je situatie dan kan je mij altijd even bellen of een berichtje sturen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen