Ik heb geen vriendengroep

Vriendengroep

Ik heb geen vriendengroep

‘Ik heb geen vriendengroep’ zeggen jongeren vaak tegen mij. De vraag is op dat moment.. Is dat erg? Iedereen is anders en hier is niks mis mee. Als ik heel eerlijk ben heb ik ook nooit een grote vriendengroep gehad. Ik heb altijd één op één vriendschappen gehad en soms waren we met z’n drieën. Achteraf gezien past dit ook heel goed bij m’n introverte persoonlijkheid. Ik voel mij het meest op mijn gemak bij kleine groepjes en één op één gesprekken. Én ik doe energie op door alleen te zijn. 

Extraverte jongeren

Jongeren die van nature extravert zijn houden van grote vriendengroepen en hebben een grote kennissenkring. Deze jongeren krijgen letterlijk energie van contact met anderen en zoeken na een lange schooldag nog vrienden op. Ze maken makkelijk contact met anderen en houden van smalltalk. Dit in tegenstelling tot de introverte jongeren die juist van diepgang in gesprekken houden. Daarnaast zijn er ook jongeren die qua persoonlijkheid tussen introvert en extravert in zitten en zowel energie krijgen van het contact met anderen als goed alleen kunnen zijn. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Eenzaam

Geen vriendengroep hebben als jongere is in principe geen probleem. Het is wel een probleem wanneer je niemand hebt met wie je ‘close’ kan zijn. Iedereen heeft een paar goede vriendschappen nodig en vaak heeft het tijd nodig eer dat een vriendschap groeit. In de praktijk spreek ik regelmatig jongeren die zich eenzaam voelen. Ze worstelen al een lange tijd met deze gevoelens en denken dat ze de enige zijn. Gelukkig is dit niet het geval en ontdekken ze tijdens de weerbaarheidstraining dat er meer jongeren zijn zoals zij.

Weerbaarheidstraining 

Tijdens de weerbaarheidstraining leren jongeren zich kwetsbaar op te stellen. Ze leren openhartig hun verhaal te delen en dit schept een band met de rest van de groep. Vaak ontstaan er mooie vriendschappen aan het einde van de weerbaarheidstraining. Jongeren leren naast het sluiten van vriendschappen ook hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Ook wordt er aandacht besteed aan verschillende gespreksvaardigheden zoals smalltalk, met als doel dat jongeren met meer zelfvertrouwen de wereld tegemoet gaan. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen