Inhoudsopgave
ToggleIk ben verlegen
‘Ik ben verlegen‘ hoor ik regelmatig tijdens de coaching sessies die ik aan jongeren geef. Deze jongeren worstelen al een lange tijd met hun verlegenheid en willen hier graag vanaf. Ik zeg altijd dat ik ze niet ga ‘fixen’ omdat ze goed zijn zoals ze zijn. Wel gaan we kijken wat hun helpt om met hun verlegen gedrag om te gaan. Het is immers gedrag.. Je gedraagt je verlegen maar dan betekent het nog niet dat je ook echt verlegen ‘bent’. Verlegenheid is namelijk geen karaktereigenschap!
Karakter
Nu we het toch over karaktereigenschappen hebben lijkt het mij goed om hier nog extra uitleg over te geven. Mogelijk heb je al weleens gehoord van introversie, ambivertie of extraversie. Dit zijn karaktereigenschappen die inzicht geven op welke manier je energie op doet. Trek je jezelf terug na een lange dag school of werk? Of vind je het fijn om buiten werktijd nog af te spreken met vrienden? Hou je meer van één op één gesprekken en kleine groepjes of heb je een grote uitgebreide sociale kring? Introvert ben je wanneer je jezelf terug trekt en energie op doet door alleen te zijn en extravert ben je wanneer je energie krijgt van veel sociaal contact. Ambivert ben je wanneer je hier tussenin zit!
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Ik ben verlegen. Wat kan ik eraan doen?
Zowel introverte, ambiverte als extraverte jongeren kunnen verlegen zijn. Verlegenheid zegt iets over de angst die je voelt wanneer je contact hebt met anderen. Vaak heb je last van ‘niet helpende’ gedachten. Deze gedachten hebben impact op hoe je situaties beoordeeld en wat voor gevoel je erbij krijgt. Deze gedachten worden ook wel denkfouten genoemd. Een voorbeeld van een denkfout is dit:
Je bent op een feestje en je kijkt naar een meid die zich nogal goed weet te vermaken. Ze praat met veel mensen en maakt anderen aan het lachen. Je denkt: Wouw wat kan ze goed met mensen omgaan! Vervolgens vergelijk je jezelf met haar en vindt je jezelf opeens saai en gewoontjes. Je staat er in je eentje met je spa rood en je vraagt je af of je misschien maar beter naar huis kan gaan.
Jezelf vergelijken is menselijk
Zeker mensen met een ander karakter en misschien wel een extravert karakter kan je bewonderen en jezelf tegelijkertijd onzeker maken. Extraversie is bewust of onbewust in deze maatschappij het ideaal. In talkshows vertelt iedereen rap en vlot zijn verhaal. Op social media deelt iedereen z’n sociale momenten met anderen. Het lijkt soms wel alsof iedereen altijd maar bezig is om zichzelf te laten zien en dit wordt als ‘normaal’ gezien. De rustige en bedachtzame mens heeft juist andere kwaliteiten zoals: actief luisteren, goede vragen stellen, door vragen, verhaal van de ander samenvatten, inhaken op wat er door de ander is vertelt etc. Wanneer je jezelf vergelijkt met extraverte jongeren kan je altijd denken aan de kwaliteiten die ik net opsom.
Jezelf accepteren en focussen op wat wél lukt
Je bent goed zoals je bent en je mag aardiger over jezelf gaan denken. Gedachten zijn namelijk heel krachtig. Alles wat je denkt zorgt voor een bepaald gevoel en vervolgens weer voor bepaald gedrag. Wanneer je in bovenstaand voorbeeld had gedacht van: ‘Wouw wat kan ze goed omgaan met grote groepen mensen! Ik ben juist weer een goede luisteraar en laat mensen uitpraten wanneer ze iets zeggen. Ieder zo zijn kwaliteiten!’ Dan geeft dit een positief gevoel. Je kan jezelf hierin trainen door bewust te worden van hoe je denkt en wat je ervoor in de plaats kan denken.
Op iemand af stappen, praatje maken
Merk je dat je het lastig vind om op iemand af te stappen en een praatje te maken? Zou je hier wat meer handvatten in willen? Veel jongeren die ik heb begeleid hebben hier moeite mee gehad. In sommige gevallen was het zelfs zo dat jongeren feestjes gingen vermijden en alleen maar online contact hadden. Op de korte termijn is dit misschien fijn maar op de lange termijn gaat dit je ontwikkeling belemmeren. We zijn sociale dieren en we hebben anderen nodig. Eén of twee goede vrienden is een must. Mocht je eens willen praten dan kunnen we altijd even bellen. Ik denk graag met je mee!