Hoogsensitief kind

Hoogsensitief kind

Is jouw kind hoogsensitief?

Pas geleden heb ik een test geplaatst die komt uit het boek van Elaine N. Aron ‘Hoogsensitieve personen’. Klik hier voor de test: hoogsensitief kind test 
De test is een mooie manier om te bepalen of je puber hoogsensitief is. Misschien kom je er zelfs wel achter dat de kenmerken uit de test ook op jou van toepassing zijn!

Verlegenheid 

Veel jongeren die hoogsensitief zijn hebben in het verleden gehoord dat ze verlegen overkomen. Hoogsensitiviteit is niet hetzelfde als verlegenheid, alleen de manier van uiten kan als hetzelfde overkomen. Dit kan verwarrend zijn voor de buitenwereld. Zo luisteren ze liever en dit kan als ‘stil’ overkomen. Ook houden ze minder van smalltalk terwijl ze juist wel enthousiast worden van een diepgaand gesprek. 

Andere sociale voorkeur

Over het geheel genomen heeft zo’n 70% van de hsp’s een andere sociale voorkeur.  Dit betekent niet dat je puber ‘niet sociaal’ is. Het betekent eerder dat hij of zij voorkeur geeft aan ‘goede vriendschappen’ in plaats van een netwerk vol kennissen. Ook hebben ze liever één op één contact of contact in een klein groepje in plaats van een grote groep. 

Wanneer is er sprake van verlegenheid?

Verlegenheid wordt ook wel sociale angst genoemd. Jongeren zijn angstig en bang dat ze iets verkeerds zeggen. Ze kunnen gaan blozen en zweten tijdens een gesprek of vermijden oogcontact. Ook denken ze erg negatief over zichzelf en kunnen bang zijn om uitgelachen te worden. Jongeren die hier last van hebben komen geremd over en vermijden soms zelfs sociale situaties. 

Hoogsensitief kind is in ontwikkeling

Jongeren ontwikkelen zich voortdurend en verlegen gedrag kan weleens naar boven komen. Hier is in principe niks mis mee. Wanneer je puber geen situaties vermijd en leuke vriendschappen weet op te bouwen dan is dat super. Af en toe een verlegen moment zoals blozen of zweten is dan helemaal oke. Het wordt pas een probleem wanneer jongeren weinig of geen vrienden hebben en sociale situaties vermijden. Dan kan goede hulp wel aan te raden zijn!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen