Hoogsensitief kind coach

Hoogsensitief kind of puber

Waarschijnlijk weet je als ouder al een hoop over hoogsensitiviteit en denk je dat je puber hoogsensitief is. En misschien ben je er zelfs wel achter gekomen dat jij of je partner ook hoogsensitief bent en heeft je kind je daar mooi in gespiegeld. Mocht je toch nog meer informatie willen over hoogsensitiviteit (hooggevoeligheid wordt het ook wel genoemd) dan heb ik hier nog wat blogs met meer informatie:

Hoogsensitief kind

Hoogsensitieve pubers kunnen naast de mooie kwaliteiten zoals diep voelen, intens genieten, goed observeren etc. ook last hebben van hoogsensitiviteit. Hierbij kan je denken aan klachten zoals: een vol hoofd, angstig zijn, vaak moe, onzeker zijn en het gevoel hebben anders te zijn en zich daardoor niet begrepen voelen. Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap waar echt rekening mee gehouden moet worden. Veel hoogsensitieve jongeren passen zich aan en gaan op in de menigte en voelen gedurende een schooldag erg veel. Ze mogen echt leren om grenzen te stellen in het contact met anderen zodat ze hun energie goed leren te bewaren. 

Hoogsensitief kind coach

Als jongerencoach heb ik ook echt moeten leren om te gaan met mijn hoogsensitiviteit. Als puber was ik vooral een luisteraar en ik voelde sferen en spanningen feilloos aan. Als hoogsensitieve puber wilde ik graag anderen helpen en dit had als effect dat anderen regelmatig hun hart bij mij uitstortte. Wanneer dit af en toe gebeurd is dit niet echt een probleem maar wanneer dit constant gebeurd is het uitputtend. Het is van cruciaal belang dat deze jongeren leren hoe ze contact kunnen ‘begrenzen’ op een assertieve manier zodat hun energie niet zomaar weglekt. 

Individueel of in een groep

Ik werk zowel individueel als in een groep. Het is erg afhankelijk van de situatie wat het beste aansluit bij je puber. Jongeren die naast hun gevoeligheid ook moeite hebben met het maken van vrienden hebben meer baat bij een groepstraining. Zo krijgen ze de kans om andere jongeren te leren kennen die ook graag meer vrienden zouden willen. Omdat de sfeer heel veilig en prettig is durven jongeren ook veel met elkaar te delen en dit schept een band. Vaak houden ze na de groepstraining nog contact met elkaar. 

Individuele coaching

Jongeren die wel vrienden hebben maar vooral last hebben van een vol hoofd, angst, vermoeidheid en onzekerheid kunnen ook individuele coaching volgen. Samen kunnen we uitdiepen wat we aan de klachten kunnen doen. Naast de ‘problemen’ kijk ik ook altijd naar waar je puber wél goed in is en wat er allemaal wél goed gaat. Dit geeft moed en motivatie om te werken aan de problemen die spelen. Jongeren zijn na de coaching een stuk assertiever en voelen beter aan wanneer een grens bereikt is. 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen