Hoe voed ik mijn hooggevoelige kind op?

Hoogsensitieve puber

Hoe voed ik mijn hooggevoelige kind op?

Het opvoeden van een hooggevoelig kind kan een uitdaging zijn, vooral tijdens de puberteit. Hooggevoelige kinderen ervaren de wereld intenser en kunnen gevoeliger zijn voor prikkels, emoties en nuances. Als ouder is het belangrijk om hier begrip voor te hebben en een ondersteunende omgeving te bieden. Hier zijn enkele waardevolle adviezen voor ouders van pubers die hooggevoelig zijn.

1. Erken en begrijp hun gevoeligheid

Het begint met het erkennen van de gevoeligheid van je kind. Leer meer over hoogsensitiviteit en begrijp hoe het zich manifesteert bij pubers. Dit begrip helpt je beter te reageren op hun behoeften en gevoelens.

2. Creëer een veilige omgeving

Een veilige omgeving is cruciaal voor hooggevoelige pubers. Maak thuis een rustige plek waar ze zich kunnen terugtrekken wanneer de prikkels overweldigend worden. Respecteer hun behoefte aan privacy en ruimte.

3. Moedig zelfzorg aan

Leer je kinderen om voor zichzelf te zorgen. Ondersteun gezonde gewoonten zoals voldoende slaap, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Help hen ook om hun emoties te begrijpen en te uiten door middel van bijvoorbeeld meditatie, schrijven of andere ontspanningstechnieken.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

4. Communiceer openlijk

Open communicatie is essentieel. Moedig je kind aan om zijn gevoelens te uiten zonder oordeel. Geef ze de ruimte om te praten wanneer ze er klaar voor zijn en wees een luisterend oor zonder direct met oplossingen te komen.

5. Leer grenzen stellen

Hooggevoelige kinderen hebben vaak moeite met het stellen van grenzen. Help ze bij het herkennen van hun grenzen en moedig ze aan om deze te communiceren, zelfs als dit betekent dat ze ‘nee’ moeten zeggen tegen anderen.

6. Leer omgaan met overprikkeling

Pubers kunnen overweldigd raken door sociale situaties, schoolwerk of andere stimuli. Leer samen met je kinderen technieken om overprikkeling te herkennen en ermee om te gaan, zoals ademhalingsoefeningen of het nemen van pauzes.

7. Stimuleer hun talenten

Hooggevoelige kinderen hebben vaak diepgaande interesses en creatieve talenten. Moedig deze talenten aan en bied mogelijkheden aan om ze te ontwikkelen. Dit kan helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten.

8. Wees geduldig en empathisch

Puberteit kan een tumultueuze periode zijn voor elk kind, laat staan voor hooggevoelige tieners. Wees geduldig, empathisch en begripvol. Geef hen de tijd en ruimte om zich te ontwikkelen op hun eigen tempo.

9. Zoek professionele hulp indien nodig

Als je merkt dat je kind worstelt met zijn of haar gevoeligheid en het impact heeft op hun dagelijks leven, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Een coach die ervaring heeft met hooggevoelige kinderen kan waardevolle begeleiding bieden.

10. Zorg goed voor jezelf

Het opvoeden van een hooggevoelig kind kan veeleisend zijn. Vergeet niet om zelf ook goed voor jezelf te zorgen. Je eigen welzijn heeft invloed op het vermogen om er voor je kinderen te zijn.

Begrip, geduld en ondersteuning

Het opvoeden van een hooggevoelig kind in de puberteit vereist begrip, geduld en ondersteuning. Door een veilige omgeving te creëren, open communicatie te stimuleren en zelfzorg aan te moedigen, kun je als ouder je kind helpen omgaan met de uitdagingen die hoogsensitiviteit met zich meebrengt. Het koesteren van hun unieke talenten en het bieden van de juiste begeleiding zal hen helpen om te gedijen in een wereld die soms overweldigend kan zijn.

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen