Hoe vergroot ik het zelfvertrouwen van mijn kind?

Zelfvertrouwen kind

Hoe vergroot ik het zelfvertrouwen van mijn kind?

Dit is een vraag die ik regelmatig krijg van ouders in de praktijk. Veel pubers worstelen met zichzelf in de puberteit. De één kan het alleen wat beter verbergen dan de ander. Merendeel twijfelt over zijn of haar lichaam en hormonen gooien een hoop in de war. Als ouder kan je je kind opbeuren en zoiets zeggen als: ‘Je ziet er mooi uit’ of ‘Je kan het wél!’ Dit kan je vanuit alle goede bedoelingen zeggen maar het is onwaarschijnlijk dat je puber dit van je aanneemt. Sowieso nemen pubers meer aan van leeftijdsgenoten dan van hun ouders. Toch speel je als ouder een belangrijke rol in de ontwikkeling van het zelfvertrouwen van je kind. 

Goede gewoonten

In dit artikel lees je geen snelle oplossingen maar wel tips om goede gewoonten toe te passen in de opvoeding van je puber. Wie weet zijn het allemaal open deuren voor je. Desalniettemin is het altijd fijn om kennis op te frissen en wie weet ontdek je nog iets nieuws. Mocht je zelf een goede tip hebben dan mag je mij altijd mailen of in de community delen! Samen weten we immers meer dan één en ik leer ook altijd veel van de ouders en pubers die ik spreek in de praktijk. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Actief luisteren

Pubers vinden het fijn om hun hart te luchten bij iemand die ze serieus neemt. We zijn snel geneigd om met adviezen en tips te komen maar luisteren we dan wel echt? Eigenlijk niet! Het helpt om je tong af te bijten en belangstellende vragen te stellen die beginnen met: ‘Wie, wat, waar, waarom en hoe’. Ook is het goed om stil te staan bij de gevoelens en emoties die je kind heeft. Benoem wat je ziet zonder bijvoorbeeld de boosheid of het verdriet te willen oplossen. Vaak geeft dit al lucht in het gesprek en je puber voelt zich begrepen en gehoord!

Mening serieus nemen 

Naar mate je puber ouder wordt, hoe meer je kind een eigen mening leert te vormen. Je zal waarschijnlijk te maken krijgen met meningsverschillen. Ook wil je puber steeds meer en leer je je puber hoe hij/zij verantwoordelijkheid kan dragen. Zo zal je puber bijvoorbeeld tot laat naar een feestje willen en zal je als ouder tot een compromis moeten komen tot hoe laat hij of zij daar mag zijn. Het kan helpen om je kind te vragen hoe hij of zij ervoor gaat zorgen weer op tijd thuis te zijn. Hij of zij kan bijvoorbeeld samen terug fietsen met een groepje. Dit is nog veilig ook!

Positieve aandacht

Pubers moeten nog veel leren zoals hun kamer opruimen, huiswerk op tijd maken en leren voor toetsen. Het kan frustrerend zijn wanneer je kind voor de zoveelste keer zijn spullen niet opruimt. De neiging om hier telkens iets van te zeggen is dan groot. Toch helpt het beter om de focus te leggen op wat er wél goed gaat. Tegenover 1 kritiekpunt staan 5 complimenten. Complimenteer je kind vaak en je zal merken dat dit effect heeft op het zelfvertrouwen van je kind. 

Geef veel liefde en doe leuke dingen samen

Pubers zijn erg zoekende in de puberteit. Hun lichaam verandert en hormonen zorgen voor veel onrust. Een fijne positieve band met hun ouders helpt om hier zo goed mogelijk doorheen te komen. Natuurlijk zijn er weleens meningsverschillen en dit hoort er ook echt bij. Het is goed om altijd weer samen tot een oplossing te komen zonder elkaar van alles te verwijten. En doe zo nu en dan wat leuks samen! Het samenzijn versterkt de band en geeft jullie allebei een positieve boost. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen