Inhoudsopgave
ToggleWat te doen tegen onzekerheid?
‘Waarom ben ik zo onzeker?’ hoor ik regelmatig van jongeren uit de praktijk. Ze worstelen al een lange tijd met zichzelf en willen zich net zoals leeftijdsgenoten lekker in hun vel voelen. Vaak hebben deze jongeren een pest verleden achter de rug. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn! Ook kan een verhuizing of gewoonweg de puberteit de oorzaak zijn van onzekerheid. Daarnaast kan de ene jongere zijn onzekerheid beter verbergen dan de ander.
Onzekerheid aanpakken bij de kern
Vaak zijn jongeren bepaalde gedachten over zichzelf gaan geloven. Zo kunnen ze denken dat ze niet sociaal zijn en een saai karakter hebben. Wanneer ik vraag waar deze gedachten vandaan komen dan krijg ik regelmatig te horen dat iemand uit het verleden hen dit gevoel heeft gegeven of zelfs letterlijk heeft gezegd: ‘Jij bent saai!’. Je kan je voorstellen dat dit een diepe indruk op ze hebben achtergelaten.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Gedachten uitdagen
De gedachte ‘Ik ben saai’ geeft jongeren een verdrietig en onzeker gevoel. Het is pijnlijk om zoiets te horen. Wanneer je deze gedachte in elke sociale situatie blijft denken dan geeft dit een gespannen, gestrest en onzeker gevoel. Het kan helpen om de gedachte uit te dagen. Wat zou je zelf zeggen tegen een goede vriend wanneer hij tegen je zou zeggen dat hij van iemand heeft gehoord dat hij saai is? Waarschijnlijk zou je tegen die vriend zeggen wat je leuk aan hem vindt en hem gerust stellen dat jij hem wel een leuk persoon vindt!
Complimenten boekje
Ongetwijfeld heb je in het verleden complimenten gehad van anderen. Misschien van je ouders of van een docent op school of van een vriend of vriendin. Schrijf al deze complimenten eens op in een mooi boekje. Elke keer wanneer je je rot voelt kan je in het boekje kijken en weer voelen hoe je je voelde toen je deze complimenten kreeg. Daarnaast kan je als je een compliment krijgt dit in het boekje schrijven. Wanneer je regelmatig even kijkt in het boekje geeft dit je per direct een zelfvertrouwen boost!
Onzekerheid overwinnen met aardige gedachten
Daarnaast kan het helpen wanneer je aardig tegen jezelf leert te praten. Je kan bijvoorbeeld denken: ‘Ik heb niet met iedereen een klik en dit is helemaal oké’. of ‘Ondanks dat ik het spannend vond heb ik toch iets gezegd’ of ‘Ik heb nu even een rotdag en dit is oké. Morgen voel ik mij vast wel weer beter!’. Deze aardige gedachten geven je meer rust en vertrouwen in jezelf. We zijn normaal altijd geneigd om streng te zijn tegen onszelf maar wanneer je oefent en meer van dit soort gedachten gaat denken dan geeft dit meteen meer rust en zelfvertrouwen!
Nog meer tips tegen onzekerheid
Durf nieuwe dingen uit te proberen! Solliciteer voor die ene leuke maar ook spannende bijbaan of doe mee met een sport die je nog niet kent. Wanneer je jezelf uitdaagt en wanneer dingen vervolgens lukken geeft dit per direct een zelfvertrouwen boost! Ook kan het helpen wanneer je jezelf vergelijkt met hoe je één jaar geleden was. Welke stappen heb je gezet in je ontwikkeling en waar ben je trots op? Wanneer je je met jezelf vergelijkt zie je wat je allemaal hebt overwonnen. Het kan ook leuk zijn om aan je ouders of goede vriend(in) te vragen wat ze aan jou hebben gemerkt afgelopen jaar en welke vooruitgang je hebt geboekt. En schrijf de complimenten die je krijgt vervolgens in het complimentenboekje zodat je het terug kan lezen op ‘mindere dagen’. En onthoud: het is heel normaal om je som een paar dagen ‘rot’ te voelen, dit heeft iedereen en gaat vanzelf weer over!