Hoe kom ik erachter wat ik wil in het leven?

Puber

Hoe kom ik erachter wat ik wil in het leven?

Dit is een vraag die veel jongeren zichzelf stellen. Het kan een flinke zoektocht zijn. In de puberteit moet je op de middelbare school al een keuze maken welk profiel je wil kiezen. Terwijl je vaak nog te jong bent om al te weten wat je wil in je verdere leven. Als ik terugkijk naar mijn eigen puberteit en jongvolwassenheid stelde ik mijzelf onderstaande vragen.

Waar ligt mij passie? Hoe kan ik dit ontdekken?

Het hielp mij om terug te gaan naar mijn kindertijd. Ik was toen al gefascineerd over de vele kruidenpotjes die mijn ouders in de kast hadden staan. Elk supplementenpotje was geschikt voor een bepaalde lichamelijke kwaal. Als kind was ik nieuwsgierig en daarnaast vond ik het leuk om anderen te vertellen over de werking van bijvoorbeeld vitamine C. Op latere leeftijd solliciteerde ik daarom ook bij een gezondheidswinkel waar ze dit soort supplementen verkochten. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Het voelde als thuiskomen 

Dolblij was ik toen ik werd aangenomen. Eerst dacht ik dat ik alleen maar kassa zou draaien. Ik had wel wat kennis maar te weinig om klanten goed te adviseren. Toen bleek dat ik ook de boeken in moest duiken en meer over de supplementen moest gaan leren. Een wereld ging voor mij open. Ik voelde m’n innerlijk vuurtje branden en een passie was geboren. Het voelde niet als werk en ik vond het heerlijk om klanten te adviseren. 

Kan je meerdere passies hebben?

Wat mij betreft wel! Ik heb nu ook twee banen. Ik werk als healthcoach en tegelijkertijd ook als jongerencoach. Het is overduidelijk dat m’n passie ligt bij het coachen en adviseren van jongeren en volwassenen. Hoe ik achter mijn passie als jongerencoach ben gekomen is een verhaal apart en is te lezen op de over mij pagina. 

Wat zijn voorbeelden van passies? 

Mocht je het lastig vinden om je passie te ontdekken kan het helpen om naar onderstaande lijst van passies te kijken. Dit is een kleine opsomming en mogelijk brengt het je op ideeën!

  1. Kunst en creativiteit: schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotografie, muziek maken, dansen, schrijven etc.
  2. Sport: voetbal, tennis, hardlopen, yoga, dansen, zwemmen, bergbeklimmen etc.
  3. Natuur: wandelen, kamperen, tuineren, vogels kijken, wildwatervaren, reizen
  4. Mensen helpen: vrijwilligerswerk, sociaal werk, mentor zijn, lesgeven, medische zorg, psychologie, maatschappelijke betrokkenheid
  5. Wetenschap en ontdekking: astronomie, biologie, scheikunde, technologie, ruimteverkenning, archeologie, onderzoek, uitvindingen
  6. Ondernemerschap en innovatie: start-ups, bedrijfsontwikkeling, sociale ondernemingen, productontwikkeling
  7. Menselijke relaties en communicatie: counseling, coaching, leiderschap, marketing, journalistiek, mediaproductie, netwerken
  8. Dierenwelzijn: dierenverzorging, dienrenrechtenactivisme, dierenasiel, dierenartsenij, natuurbehoud

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen