Hoe kan mijn kind zijn sociale vaardigheden verbeteren?

sociale vaardigheden verbeteren tiener

Hoe kan mijn kind zijn sociale vaardigheden verbeteren?

Deze vraag krijg ik regelmatig van ouders. Het is per situatie verschillend wat er precies aan de hand is. Heeft je puber bijvoorbeeld weinig vrienden? Of krijg je als ouder geen hoogte van je kind omdat hij erg gesloten is? Wat ook lastig kan zijn is wanneer het karakter van je puber botst met die van jou. Elke situatie is anders en vraagt een andere aanpak. In dit blog zal ik algemene tips geven die jullie waarschijnlijk al een beetje op weg kunnen helpen. 

Sociale vaardigheden verbeteren, hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om de sociale vaardigheden van je puber te verbeteren. Zo speel je als ouder een belangrijke rol. Het helpt bijvoorbeeld om je puber te stimuleren mee te doen aan een buitenschoolse activiteit zoals een sport of een hobby. Jongeren kunnen de neiging hebben om zich thuis terug te trekken terwijl sociale activiteiten erg leuk kunnen zijn. Tegelijkertijd geeft het de sociale vaardigheden van je puber een boost!

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je nog meer doen?

Je kan je puber leren om actiever te luisteren naar anderen. Zo kan het helpen wanneer je kind belangrijke details tijdens een gesprek probeert te onthouden. Zo kan hij er later op terugkomen wanneer hij z’n klasgenoot weer ziet. Ook kan hij leren open vragen te stellen die beginnen met wie, wat, waar, waarom en hoe, Dit geeft de ander ruimte om uitgebreid antwoord te geven. Ook kan je je puber leren uit zichzelf een verhaal te vertellen. Leer je kind welke details hij bijvoorbeeld kan benoemen en complimenteer hem hier ook voor. 

Wees zelf een goed rolmodel

Geef zelf het goede voorbeeld aan je puber. Laat zien hoe je omgaat met familie, vrienden en kennissen en stimuleer je kind om eens iemand spontaan op te bellen of uit te nodigen. Ondanks dat pubers steeds meer hun eigen leven hebben speel je als ouder nog steeds een belangrijke rol. Je puber pikt sociaal gezien meer van je op dan je misschien denkt!

Last but not least: Wat voor karakter heeft je kind?

Jongeren hebben allemaal hun eigen ‘sociale voorkeur’. De één vindt het heerlijk om regelmatig na schooltijd nog af te spreken met anderen. Hij krijgt letterlijk energie van in contact zijn met anderen. De ander trekt zich na een schooldag liever terug en komt tot rust door alleen te zijn. De ene jongere is meer extravert van karakter en de andere jongere is meer introvert van karakter. Beide hebben zo hun eigen charme en kwaliteiten. Introverte jongeren kunnen vaak al tevreden zijn met twee of drie goede vrienden. Dit is wat mij betreft helemaal prima! 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen