Hoe kan mijn kind omgaan met groepsdruk?

Hoe kan mijn tiener omgaan met groepsdruk

Hoe kan mijn kind omgaan met groepsdruk?

Vroeger zette je kind jou als ouder op de eerste plaats. In de puberteit verschuift dit en zijn de vrienden van je kind het belangrijkste. Pubers zetten zich af tegen hun ouders en ontwikkelen hun eigen identiteit. Dit gaat alleen niet zonder slag of stoot. Op de middelbare school gaan pubers te maken krijgen met groepsdruk. Ik krijg regelmatig vragen van ouders hoe ze hun puber kunnen begeleiden zodat hij bestand is tegen groepsdruk. 

Zelfvertrouwen

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is voor alle pubers van essentieel belang. Wanneer je jezelf ‘oké’ vindt dan kan je ook makkelijker nee zeggen tegen de groep. Jongeren met weinig zelfvertrouwen zijn sneller bang voor de mening van anderen en zijn eerder bereid zich aan te passen aan de groep. De kans is dan groter dat je puber toch een sigaret mee gaat roken of alcohol gaat drinken terwijl hij dat eigenlijk helemaal niet wil. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen?

Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat aan je puber zien hoe jij ‘nee’ zegt in een groep. Misschien lijkt het dat je puber niks van je aanneemt maar het tegendeel is waar. Je puber leert veel van jou als ouder. Daarnaast kan je je puber ook leren te discussiëren. Laat hem met argumenten komen die jou mening tegenspreken. Hoe vaker je puber oefent hoe beter hij erin wordt. Zo leert hij dat zijn mening telt en dat er naar hem geluisterd mag worden. 

Wat kan je nog meer doen?

Mocht je je erg zorgen maken kan het goed zijn dit te bespreken met je puber. Benoem dat je je zorgen maakt en vraag of dit terecht is. Zeg ook tegen je puber dat hij altijd bij je terecht kan om zijn hart te luchten. Het is belangrijk dat je puber leert z’n emoties te uiten en z’n gedachten te ordenen. Dit geeft je puber inzicht in wat hij daadwerkelijk denkt en voelt, waardoor hij ook beter weet wat zijn mening is en hoe hij nee kan zeggen. Mocht je je zorgen maken en eens willen praten dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen