Inhoudsopgave
ToggleHoe kan je (hoog)gevoelige puber omgaan met rotopmerkingen op school?
De puberteit is een turbulente periode waarin jongeren geconfronteerd worden met tal van fysieke, emotionele en sociale veranderingen. Voor (hoog)gevoelige pubers kan deze fase extra uitdagend zijn, vooral wanneer zij geconfronteerd worden met negatieve opmerkingen of pesterijen op school. Dit blog biedt inzicht in hoe deze jongeren effectief kunnen omgaan met rotopmerkingen, ondersteund door wetenschappelijke literatuur en praktische voorbeelden.
Hooggevoeligheid en Puberteit
Hooggevoelige personen (HSP’s) hebben te maken met een diepgaande verwerking van informatie, een sterkere emotionele reactie en een grotere gevoeligheid voor subtiele stimuli en overprikkeling. Elaine Aron, een pionier in het onderzoek naar hooggevoeligheid, benadrukt dat ongeveer 15-20% van de bevolking hooggevoelig is, inclusief kinderen en pubers . Deze gevoeligheid kan ertoe leiden dat negatieve opmerkingen of kritiek dieper worden ervaren en langer blijven hangen.
De Impact van Rotopmerkingen
Negatieve opmerkingen kunnen variëren van subtiele steken onder water tot openlijke pesterijen. Onderzoek toont aan dat dergelijke negatieve sociale interacties ernstige gevolgen kunnen hebben voor de geestelijke gezondheid van jongeren, waaronder verhoogde angst, depressie en een lager zelfbeeld . Voor hooggevoelige pubers kunnen deze effecten nog intenser zijn.
Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert
Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert.
- Dit is dé cursus die ik als introverte jongere zelf had willen volgen. Je kind leert om zich op sociaal vlak zelfverzekerd te voelen zonder zichzelf te verliezen of extravert voor te doen.
- Je kind leert zijn of haar sociale talenten en kwaliteiten kennen en zijn of haar leven te leiden op een manier die bij hem of haar past!
- Meld je vandaag nog aan en geef je kind de tools die hij of zij nodig heeft om op te bloeien in sociale situaties!
- Een coachingstraject kost normaal minimaal 495 euro. Met deze online cursus betaal je slechts 119,95 euro en is aanvullende coaching waarschijnlijk helemaal niet meer nodig!
- Daarnaast is de cursus altijd terug te kijken wanneer je kind daar behoefte aan heeft! Genoeg redenen om de online cursus vandaag nog aan te schaffen en meteen toegang te krijgen!
Coping Mechanismen
Er zijn verschillende strategieën die (hoog)gevoelige pubers kunnen helpen om te gaan met negatieve opmerkingen op school. Deze strategieën kunnen hen helpen hun emotionele welzijn te beschermen zonder zichzelf anders voor te doen dan ze werkelijk zijn.
- Zelfbewustzijn en Zelfacceptatie Het begint allemaal met zelfbewustzijn. Het begrijpen en accepteren van hun hooggevoeligheid kan pubers helpen om hun reacties beter te begrijpen en te reguleren. Door te beseffen dat hun intense emoties normaal zijn voor iemand met hun gevoeligheid, kunnen ze leren om zichzelf niet te veroordelen. Dit zelfbewustzijn kan hen ook helpen om beter voorbereid te zijn op mogelijke negatieve interacties.
- Assertieve Communicatie Assertiviteit houdt in dat je voor jezelf opkomt op een manier die respectvol is voor zowel jezelf als de ander. Dit betekent niet dat een puber moet reageren met agressie of zich moet terugtrekken. In plaats daarvan kan een assertieve reactie een duidelijke, maar respectvolle manier zijn om aan te geven dat een opmerking ongepast is.
- Emotionele Regulatie Technieken Technieken zoals mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen helpen om stress en emotionele opwinding te verminderen. Door regelmatig te oefenen, kunnen pubers beter omgaan met de onmiddellijke emotionele reacties die kunnen ontstaan na een rotopmerking. Studies hebben aangetoond dat mindfulness kan helpen bij het verminderen van angst en het verbeteren van emotionele regulatie bij jongeren.
- Zoek Steun Het is belangrijk voor (hoog)gevoelige pubers om een ondersteunend netwerk te hebben van vrienden, familieleden of een mentor op school. Het delen van hun ervaringen met vertrouwde personen kan hen helpen om hun gevoelens te verwerken en praktische adviezen te krijgen. Daarnaast kunnen docenten en schoolbegeleiders vaak interventies bieden om een veilige en ondersteunende schoolomgeving te creëren.
- Positieve Zelfpraat Negatieve opmerkingen kunnen het zelfbeeld van een puber ernstig beschadigen. Positieve zelfpraat, zoals affirmaties, kan helpen om negatieve gedachten tegen te gaan. Bijvoorbeeld: “Ik ben waardevol, ongeacht wat anderen zeggen.” Dit kan helpen om hun zelfvertrouwen en veerkracht te versterken.
- Grenzen Stellen Het is belangrijk voor pubers om hun persoonlijke grenzen te kennen en te respecteren. Als bepaalde opmerkingen of situaties te pijnlijk zijn, hebben ze het recht om afstand te nemen en zichzelf te beschermen. Dit kan betekenen dat ze zich fysiek verwijderen uit een situatie of dat ze sociale media tijdelijk vermijden.
Praktische Voorbeelden van hoe je puber zou kunnen reageren op rotopmerkingen
Scenario 1: Een klasgenoot maakt een vervelende opmerking over het uiterlijk van je hooggevoelige puber.
Reactie: ‘Oh, vind je m’n kleding niet mooi? Dat is dan jouw probleem 😉
Scenario 2: Tijdens een groepsproject negeert een groepje de ideeën van een hooggevoelige puber en maakt negatieve opmerkingen.
Reactie: “Ik merk dat mijn ideeën genegeerd worden en dat jullie negatieve opmerkingen maken. Ik verwacht dat mijn bijdrage serieus genomen wordt. Dit is een groepsproject en iedereen moet gerespecteerd worden. Hoe gaan we dit oplossen?”
Scenario 3: Een klasgenoot pest een hooggevoelige puber door constant sarcastische opmerkingen te maken over haar prestaties in de klas.
Reactie: Ik wist niet dat ik zo’n belangrijk persoon voor je ben dat je zo op mij zit te letten 😉 Heb je niks beters te doen?
Bovenstaande voorbeelden zou je met je puber kunnen bespreken. Vaak helpt het om je puber aan het denken te zetten en te vragen hoe hij of zij naast bovenstaande voorbeelden nog meer zou kunnen reageren. Doordat je puber alvast heeft nagedacht over een reactie is de kans ook groot dat het makkelijk is om de volgende keer, wanneer weer zo’n situatie voordoet, meteen te reageren in plaats van met de mond vol tanden te zitten. Mocht je nog meer inspiratie willen om een idee te krijgen hoe je puber kan reageren dan is dit filmpje echt een aanrader!
Conclusie
Omgaan met rotopmerkingen is een uitdaging voor elke puber, maar voor (hoog)gevoelige jongeren kan het extra zwaar zijn. Door zelfbewustzijn, assertieve communicatie, emotionele regulatie, steun zoeken, positieve zelfpraat en het stellen van grenzen kunnen deze jongeren beter omgaan met negatieve opmerkingen zonder zichzelf anders voor te doen. Het is cruciaal dat zowel de jongeren zelf als hun omgeving bewust zijn van de unieke uitdagingen die hooggevoeligheid met zich meebrengt en de steun bieden die nodig is voor hun emotionele welzijn.
Referenties
- Aron, E. N. (1997). The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms You. Broadway Books.
- Hawker, D. S. J., & Boulton, M. J. (2000). Twenty Years’ Research on Peer Victimization and Psychosocial Maladjustment: A Meta-analytic Review of Cross-sectional Studies. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 41(4), 441-455.
- Zoogman, S., Goldberg, S. B., Hoyt, W. T., & Miller, L. (2015). Mindfulness Interventions with Youth: A Meta-Analysis. Mindfulness, 6(2), 290-302.