Hoe kan ik omgaan met de stemmingswisselingen van mijn kind?

Hoe kan ik omgaan met de stemmingswisselingen van mijn puber

Hoe kan ik omgaan met de stemmingswisselingen van mijn kind?

Het kan best een uitdaging zijn wanneer je puber last heeft van stemmingswisselingen. Er kunnen verschillende oorzaken zijn en in dit blog zal ik daar meer over toelichten. Daarnaast kan ook het karakter van je puber een rol spelen. De één is nou net wat gevoeliger voor stemmingswisselingen dan de ander. Als laatste zal ik tips geven wat je als ouder kan doen om je puber te helpen leren omgaan met de stemmingswisselingen.

Oorzaken 

Er zijn veel factoren die van invloed zijn bij het krijgen van stemmingswisselingen. Sowieso hebben pubers te maken met hormonale veranderingen in de puberteit. Emoties schommelen daardoor wat sterker en dit is volkomen normaal. Daarnaast kan stress, medicatie, verkeerde voeding en slaaptekort bijdragen aan stemmingswisselingen. Het is goed om naar al deze verschillende factoren te kijken en stappen te ondernemen om gezonder in het leven te staan. 

Hooggevoeligheid

Het kan ook zijn dat je puber een hooggevoelig karakter heeft. Deze jongeren zijn emotioneler en reageren sterker op prikkels zoals geluiden, geuren en gevoelens van anderen. Dit kan zorgen voor een overweldigend gevoel en vermoeidheid. Hooggevoelige jongeren nemen ook sneller de emoties over van anderen en mogen echt leren welke emoties van henzelf zijn en welke van de ander. Daarnaast is het van essentieel belang dat ze leren grenzen te stellen. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Wat kan je als ouder doen?

Het kan helpen wanneer je de emoties van je puber benoemd en als het ware aan je puber terug geeft: “Ik zie dat je boos bent, is er iets wat je dwars zit?” of “Je ziet er verdrietig uit, wil je erover praten?”. Daarnaast kan je je puber leren dat er meerdere manieren zijn waarop ze haar emoties kan uiten zoals: schrijven, sporten of praten met een vertrouwd persoon. Jongeren mogen echt leren dat het helpt om hun hart te luchten. Dit vermindert namelijk de intensiteit van de emoties. Twijfel je en zou je willen praten over je puber. Je kan mij altijd bellen. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen