Hoe kan ik mijn onzekere puber helpen?

Tiener

Hoe kan ik mijn onzekere puber helpen?

Het ochtendlicht gleed door de gordijnen van het huis van Julia. Haar veertienjarige dochter Emma zat aan de keukentafel. Ze vermeed oogcontact en zei nauwelijks een woord. Julia zag de onzekerheid in de gebogen schouders van haar dochter en voelde de bezorgdheid in haar eigen hart. Het is geen ongewoon gezicht voor ouders van pubers die worstelen met onzekerheid en zelftwijfel. Het is moeilijk om te zien dat je kind zich onzeker voelt. Het kan ouders machteloos laten voelen, zich afvragend hoe ze kunnen helpen. Gelukkig zijn er manieren om steun te bieden aan onzekere tieners. Hier zijn enkele strategieën en tips die jou als ouder kunnen helpen:

1. Luister actief en zonder oordeel

Maak regelmatig tijd vrij om met je kind te praten en echt te luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Wees empathisch en probeer niet meteen oplossingen aan te dragen.

2. Focus op positieve versterking

Benadruk de positieve eigenschappen en successen van je kind. Moedig hen aan om hun talenten te ontwikkelen en wees specifiek in het benoemen van hun sterke punten.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

3. Moedig zelfzorg aan

Help je kind om gezonde gewoonten te ontwikkelen, zoals voldoende slaap, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Dit kan helpen bij het verbeteren van hun algehele welzijn en zelfbeeld.

4. Werk aan zelfacceptatie

Praat met je kind over het belang van zelfacceptatie en het begrijpen dat niemand perfect is. Moedig hen aan om vriendelijk te zijn voor zichzelf en te leren van fouten.

5. Stimuleer sociale interactie

Help je kind om sociale vaardigheden op te bouwen door ze aan te moedigen om deel te nemen aan activiteiten waar ze zich prettig bij voelen. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten en nieuwe vriendschappen stimuleren.

6. Ondersteun zelfstandigheid

Geef je kind ruimte om zelfstandig te handelen en beslissingen te nemen. Dit helpt hen om zelfvertrouwen op te bouwen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties.

7. Zoek professionele hulp indien nodig

Als de onzekerheid van je kind ernstige vormen aanneemt en hun dagelijks functioneren beïnvloedt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Je hoeft het niet alleen te doen!

Hoe gaat het verder?

Julia paste deze strategieën toe in haar interacties met Emma. Ze begon langzaam veranderingen op te merken. Emma begon zich meer open te stellen, zelfs als het in kleine stapjes was. De onzekerheid leek plaats te maken voor een beetje meer zelfvertrouwen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het helpen van een onzekere tiener een proces is dat tijd en geduld vergt. Elk kind is anders en zal op zijn eigen tempo groeien. Blijf aanmoedigen, ondersteunen en bovenal, laat je kind weten dat ze geliefd en waardevol zijn, ongeacht hun onzekerheden.

Ouderschap

Ouderschap is een reis vol uitdagingen, en het begeleiden van een onzekere tiener is daar een van. Maar met liefde, begrip en voortdurende steun kan deze reis voor zowel ouder als kind een pad worden naar persoonlijke groei en zelfacceptatie. Mocht je het fijn vinden om over je situatie te praten dan kan je mij altijd bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen