Hoe kan ik mijn kind weerbaar maken tegen pesten?

Hoe kan ik mijn puber weerbaar maken tegen pesten

Hoe kan ik mijn kind weerbaar maken tegen pesten?

De opmerking: ‘Mijn kind is niet weerbaar’ krijg ik regelmatig van ouders. Sommige ouders zijn vroeger zelf gepest en willen voorkomen dat hun kind met dezelfde ellende te maken krijgt. Andere ouders hebben helaas te maken met dat hun kind gepest word. Veel ouders voelen zich machteloos en willen het liefste zelf de pesters aanpakken. Helaas werkt dit alleen maar averechts. 

Hoe kan ik mijn kind weerbaar maken tegen pesten? – tips

Als ouder kan je veel doen om je puber te helpen. Het helpt wanneer je een goede band hebt met je kind en vrij en open kan communiceren. Probeer eens te praten met je puber over wat pesten precies is en wat het verschil is tussen pesten en plagen. Inzicht hierin geeft veel duidelijkheid. Vraag om voorbeelden die je puber recent heeft meegemaakt en laat hem zelf nadenken of dit onder plagen of pesten valt. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Op een onverwachte manier reageren op (rot)opmerkingen

Oefen met je puber, als je puber hiervoor openstaat, in een rollenspel verschillende reacties. Laat je puber de pester onverwacht gelijk geven, een onverwachte vraag stellen, nonchalant wat uit zijn tas halen of naar een andere klasgenoot toe lopen om een gesprek te beginnen. Oefen met je puber om vooral geen emoties te laten zien en onverwacht vriendelijk en kalm te blijven.

Pester: Haha, ben je blind ofzo?
Reactie: wat bedoel je?

Pester: Je hebt weinig vrienden he?
Reactie: oh, zei je iets? (En haal nonchalant een kauwgompje uit je tas of loop naar een klasgenoot).

Pester: Zo! Jij bent lekker dik geworden zeg!
Reactie: Zo! Dat heb je goed gezien zeg! (Met een glimlach je omdraaien en vervolgens rustig weglopen en een praatje maken met een andere klasgenoot)

Het effect van deze reacties is dat de pester even flink met zijn mond vol tanden staat. Pesters verwachten vaak een emotionele reactie zoals verdriet of boosheid en wanneer dit niet gebeurd is de lol er snel van af.

Misschien is dit ook nog interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen