Hoe kan ik mijn kind leren te relativeren?

Tiener relativeren

Hoe kan ik mijn kind leren te relativeren?

Het was een typische avond in huize Peters. Anna, 15 jaar oud, staarde naar haar telefoon, haar gezichtsuitdrukking is een mix van frustratie en verdriet. Haar moeder, Lisa, kon zien dat haar iets dwars zat. Toen ze vroeg wat er aan de hand was, barstte Anna in tranen uit. “Het is allemaal nutteloos! Niets gaat goed. Ik zal altijd een mislukking zijn,” snikte Anna, terwijl ze haar telefoon op tafel gooide. Lisa wist dat haar dochter worstelde met het relativeren van situaties. Voor Anna leken alle problemen, groot of klein, onoverkomelijk. Ze had moeite om de zaken in perspectief te zien, waardoor zelfs kleine tegenslagen leidden tot intense emoties.

Tips voor Ouders: Hoe Leer je je puber relativeren?

1. Luister actief

Wanneer je kind worstelt met het relativeren van situaties, is luisteren cruciaal. Geef ze de ruimte om hun gevoelens te uiten. Soms helpt het gewoon om gehoord te worden en dit kan hen helpen om hun eigen gedachten te ordenen. Probeer je eigen mening/adviezen en oordelen achterwege te houden en luister oprecht!

2. Stimuleer positieve zelfspraak

Moedig je kind aan om positieve zelfspraak toe te passen. Leer hen om realistischer te denken door zichzelf vragen te stellen als: “Is dit echt het einde van de wereld?” of “Zal dit er nog toe doen over een maand?” Dit kan helpen om problemen in een ander perspectief te plaatsen.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

3. Modelleer relativerend gedrag

Kinderen leren veel door observatie. Toon zelf veerkracht wanneer je te maken hebt met uitdagingen. Bespreek openlijk hoe je zelf situaties relativeert en problemen aanpakt. Dit kan een krachtige les zijn voor je kinderen.

4. Leer omgaan met falen

Help je kinderen begrijpen dat falen een normaal onderdeel is van het leven en dat het niet het einde betekent. Leer hen dat fouten maken een kans biedt om te leren en te groeien. Dit kan hen helpen om minder angstig te zijn voor tegenslagen.

5. Oefen mindfulness en ontspanningstechnieken

Mindfulness en ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij het ontwikkelen van het vermogen om in het hier en nu te blijven. Dit kan kinderen helpen om kalm te blijven in stressvolle situaties en te leren relativeren.

Veerkracht

Het vermogen om te relativeren is een waardevolle vaardigheid die kinderen helpt om veerkrachtig te zijn in het leven. Als ouders is het onze taak om hen de tools en het vertrouwen te geven om problemen in perspectief te plaatsen en ermee om te gaan. Door empathie, aanmoediging en het tonen van relativerend gedrag kunnen we onze kinderen helpen om in zichzelf te geloven en mee te bewegen in uitdagende tijden. Mocht je je toch wel zorgen maken om je kind en eens willen praten dan kan dat altijd. Ik ben bereikbaar via de mail of telefoon!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen