Hoe kan ik mijn kind leren positief te denken?

Hoe kan ik mijn tiener leren positief te denken

Hoe kan ik mijn kind leren positief te denken?

Iedereen heeft de hele dag door allerlei gedachten. De ene gedachte is positiever dan de andere. Ik krijg weleens van ouders de vraag wat ze kunnen doen om hun puber positiever te leren denken. Ze merken dat de negatieve gedachten van hun kind de overhand nemen. Ze zouden het fijn vinden wanneer hun puber weer wat lekkerder in zijn vel komt te zitten. In dit blog ga ik hier dieper op in. 

Mijn kind denkt negatief

Allereerst is het een goed teken dat je puber zijn hart bij je kan luchten. Door de dingen die hij uitspreekt weet je wat er in hem omgaat. Dat dit niet altijd positieve dingen zijn is helaas ook waar. Al zijn er ook veel ouders die moeilijk contact hebben met hun puber en totaal niet weten wat er in hun puber omgaat. Dus je mag jezelf een compliment geven dat jou band met je puber wel goed is en hij zich veilig bij je voelt om zijn hart te luchten. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Mijn kind voelt zich snel afgewezen

Sommige pubers zijn bedachtzamer dan anderen en kunnen geneigd zijn voor de ander te denken. Terwijl de gedachten die ze over een situatie hebben helemaal niet waar hoeven te zijn. Je kan je puber hierbij helpen anders naar de situatie te gaan kijken. Nadat je puber zijn hart bij je heeft kunnen luchten kan je samen kijken of de gedachten echt waar zijn. Vraag bijvoorbeeld aan je puber: ‘Weet je 100% zeker dat de gedachte waar is?’ en ‘Wat hebben anderen gezegd of gedaan waardoor je je afgewezen voelt?’.

Helpende gedachten bedenken

Gedachten kunnen zorgen voor verschillende gevoelens. Rode gedachten zijn gedachten die zorgen voor een verdrietig, teleurgesteld of geïrriteerd gevoel. Groene gedachten (oftewel helpende gedachten) zorgen voor een blij, ontspannen, opgelucht gevoel. Help je puber om in zijn situatie groene gedachten te denken naast de rode gedachten. Welke gedachten kunnen hem helpen om met de situatie om te gaan? 

Wat kan je nog meer doen?

Oefening baart kunst. Het is best lastig om positiever te denken wanneer je puber heel erg in zijn negatieve gedachten gelooft. Emoties komen en gaan net zoals golven op de zee. Zo mag je puber ook leren omgaan met zijn emoties. Als ouder kan je ook veel doen om je puber te helpen. Zo kan je goed voorbeeldgedrag laten zien en voorleven hoe je positief kan denken ondanks dat een situatie best lastig of moeilijk is. Worstelt je puber al een lange tijd en zou je even willen praten? Met mij bellen kan altijd. Ik denk graag met je mee!

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen