Hoe kan ik mijn kind leren meer over zichzelf te vertellen?

Tiener

Hoe kan ik mijn kind leren meer over zichzelf te vertellen?

Op een warme middag vindt Laura haar zestienjarige dochter Sophie in haar kamer, met haar neus in een boek en een blik die duidelijk aangeeft dat haar gedachten elders zijn. Laura voelt de kloof tussen hen groter worden, verlangend naar een dieper contact met haar dochter. Hoe kan ze Sophie helpen om meer over zichzelf te vertellen?

Het kan een uitdaging zijn om tieners, vooral pubermeisjes, aan te moedigen om open te zijn over hun gedachten en gevoelens. Gelukkig zijn er manieren waarop ouders kunnen helpen om een sfeer te creëren waarin hun tienerdochters zich comfortabel voelen om zichzelf te uiten. Hier zijn een aantal strategieën en tips die jou als ouder kunnen helpen:

1. Maak tijd voor 1-op-1 gesprekken

Creëer speciale momenten voor gesprekken waarbij je volledige aandacht aan je dochter schenkt. Dit kan tijd zijn tijdens het samen koken, wandelen of gewoon rustig zitten met een kopje thee.

2. Stel open en gerichte Vragen

Stel vragen die diepgang bieden en ruimte geven voor meer dan korte antwoorden. Vraag bijvoorbeeld niet alleen “Hoe was school?”, maar specifieker “Wat vond je het meest uitdagend aan vandaag?” of “Is er iets waar je graag met me over zou willen praten?”

3. Toon empathie en begrip

Luister actief naar haar verhalen en gevoelens zonder te oordelen. Laat haar weten dat je begrijpt en waardeert wat ze deelt, zelfs als je het niet altijd eens bent.

4. Respecteer haar privacy

Respecteer haar ruimte en privacy. Laat haar weten dat je er altijd voor haar bent als ze wil praten, maar dring niet aan als ze daar op dat moment geen behoefte aan heeft.

5. Geef ruimte voor zelfexpressie

Moedig verschillende vormen van zelfexpressie aan, zoals schrijven, tekenen, of misschien zelfs het delen van muziek die haar emoties weergeeft.

6. Vertel ook over jezelf

Deel je eigen ervaringen en gevoelens met haar. Dit kan haar aanmoedigen om zich ook open te stellen en meer over zichzelf te vertellen.

7. Positieve aandacht

Prijs en beloon haar als ze zich openstelt en meer over zichzelf deelt. Dit moedigt haar aan om dit gedrag voort te zetten.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Hoe gaat het verder?

Laura past deze strategieën toe in haar interacties met Sophie. Ze merkt langzaam veranderingen op. Sophie begint geleidelijk meer details te delen over haar interesses, haar vriendenkring en haar persoonlijke uitdagingen.

Ieder kind is anders

Elk kind heeft zijn eigen tempo als het gaat om zich openstellen. Sommige tieners hebben meer tijd nodig dan anderen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en haar ruimte te geven terwijl ze comfortabeler wordt met het delen van haar gedachten en gevoelens. Door een ondersteunende en begripvolle omgeving te bieden, help je je dochter om haar identiteit te verkennen en te groeien in zelfbewustzijn, wat van onschatbare waarde is voor haar toekomstige relaties en persoonlijke ontwikkeling. Mocht je je toch wel zorgen maken om je puber dan kan je altijd contact met mij opnemen. We kunnen samen bellen of mailen. Ik denk graag met je mee!

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen