Hoe kan ik mijn kind helpen steviger in zijn schoenen te staan?

Tiener

Hoe kan ik mijn kind helpen steviger in zijn schoenen te staan?

In een rustige buitenwijk woonde een tienerjongen genaamd Max. Max was een vriendelijke en creatieve jongen, maar hij had moeite om stevig in zijn schoenen te staan wanneer hij geconfronteerd werd met pestgedrag op school. Max werd regelmatig het doelwit van pesterijen en plaagstoten. Zijn klasgenoten maakten gemene opmerkingen over zijn kleding en lachten hem uit om zijn passies en interesses. Dit zorgde ervoor dat Max zich onzeker en geïsoleerd voelde, en hij wist niet hoe hij hiermee moest omgaan. Zijn moeder, Emily, zag hoeveel pijn Max leed en wist dat ze hem moest helpen om steviger in zijn schoenen te staan. Ze besloot om Max te leren hoe hij zijn zelfvertrouwen kon versterken en zichzelf kon beschermen tegen pestgedrag.

Sta achter jezelf

Een van de eerste stappen om je tiener te helpen steviger in zijn schoenen te staan bij pestgedrag is door hem aan te moedigen om achter zichzelf te staan. Leer je kind om trots te zijn op wie hij is en om niet toe te geven aan de negatieve opmerkingen van anderen. Toen Max thuiskwam van school met een bedrukt gezicht, omringde Emily hem met liefde en steun. “Je bent een geweldige jongen, Max, en je verdient respect,” zei ze vastberaden. “Laat je niet klein maken door de woorden van anderen. Sta achter jezelf en wees trots op wie je bent.”

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Oefen zelfcompassie

Het is belangrijk voor tieners om zelfcompassie te ontwikkelen, vooral wanneer ze geconfronteerd worden met pestgedrag. Moedig je kind aan om vriendelijk en begripvol te zijn voor zichzelf en om niet te hard te zijn voor zichzelf wanneer anderen gemeen zijn. Emily zat naast Max en omhelsde hem teder. “Het is oké om je verdrietig te voelen, Max,” zei ze zachtjes. “Maar vergeet niet om ook vriendelijk te zijn voor jezelf. Je bent waardevol en geliefd, en niemand kan dat van je afnemen.”

Zoek steun bij anderen

Het is belangrijk voor tieners om te weten dat ze niet alleen staan bij pestgedrag. Moedig je kind aan om steun te zoeken bij vrienden, familie en leraren, en om te praten over wat hen dwarszit. Emily moedigde Max aan om met haar te praten over zijn ervaringen op school en om hulp te vragen aan leraren en schoolcounselors. Samen werkten ze aan een plan om Max te helpen zich sterker te voelen en om te gaan met de pesterijen.

Focus op positieve activiteiten

Het is belangrijk voor tieners om zich te richten op positieve activiteiten die hen helpen om zich beter te voelen over zichzelf en hun zelfvertrouwen te vergroten. Moedig je kind aan om zijn passies en interesses na te streven en om zich te omringen met ondersteunende mensen. Emily moedigde Max aan om zich te concentreren op zijn creatieve hobby’s, zoals tekenen en muziek maken. Ze moedigde hem ook aan om tijd door te brengen met vrienden die hem accepteerden en waardeerden voor wie hij was.

Aanvullende strategie: Rollenspellen om te reageren op pestgedrag

Een effectieve manier om je tiener te helpen omgaan met pestgedrag is door middel van rollenspellen. Door samen met je kind verschillende situaties na te spelen en mogelijke reacties te oefenen, kan je tiener zich beter voorbereiden op echte confrontaties en zelfverzekerder reageren wanneer ze zich voordoen. Emily zat aan de keukentafel met Max en stelde voor om een ​​rollenspel te doen. “Laten we eens oefenen hoe je kunt reageren op een rotopmerking,” stelde ze voor. “Ik zal de pestkop spelen en jij kunt verschillende manieren uitproberen om te reageren.” Max stemde toe en bereidde zich voor op het rollenspel. Emily begon met het maken van een denigrerende opmerking over Max’s kleding, net zoals zijn klasgenoten deden op school. Max probeerde verschillende reacties uit, variërend van het negeren van de opmerking tot het assertief verdedigen van zichzelf. Na verschillende pogingen vond Max een reactie die voor hem goed voelde. Hij stond rechtop, keek Emily in de ogen en zei met zelfvertrouwen: “Boeiend wat je van mijn kleding vindt” en hij deed net alsof hij zelfverzekerd wegliep. 

Emily glimlachte trots naar Max. “Dat was geweldig, Max! Je hebt laten zien dat je zelfverzekerd kunt reageren op pestgedrag en dat je niet laat intimideren door anderen. Blijf oefenen en vertrouw op jezelf.”

Blijven oefenen

Het gebruik van rollenspellen is een krachtige tool om tieners te helpen te reageren op pestgedrag. Door verschillende situaties na te spelen en mogelijke reacties te oefenen, kunnen tieners zich beter voorbereiden op echte confrontaties en zelfverzekerder reageren wanneer ze geconfronteerd worden met pestgedrag. Net zoals Emily en Max samen oefenden met rollenspellen, kunnen ook andere ouders deze strategie gebruiken om hun tieners te ondersteunen en te begeleiden bij het ontwikkelen van veerkracht en zelfvertrouwen. Met liefdevolle begeleiding en geduldige oefening kunnen tieners leren om pestgedrag effectief aan te pakken en zichzelf te beschermen tegen negatieve invloeden van anderen. 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen