Hoe kan ik mijn introverte kind opvoeden?

Introverte tiener

Hoe kan ik mijn introverte kind opvoeden?

Introverte pubers gedijen goed in één op één gesprekken of kleine groepjes. Het zijn de luisteraars in plaats van praters tenzij ze over iets praten waar ze enthousiast over zijn. Ze hebben tijd alleen nodig om weer op te laden en zoeken zelden uit zichzelf de drukte op. Ze zijn loyaal naar vriendschappen en houden van gesprekken met diepgang. Het opvoeden van een introvert kind kan een uitdaging zijn, vooral wanneer ze moeite hebben om vrienden te maken of zich buitengesloten voelen op school. Veel ouders die ik spreek maken zich zorgen en proberen van alles om hun kind te helpen. Soms wijst hun kind de hulp af en blijft hij of zij erg op zichzelf.

Wat zijn de oorzaken?

Sommige jongeren vinden het lastig om vriendschappen te sluiten door ervaringen zoals pesterijen, verhuizingen, of veranderingen in hun sociale omgeving. Ook kunnen ze zich gewoonweg niet verbonden voelen met hun klasgenoten. Voor introverte jongeren is dit vaak een extra uitdaging, aangezien ze van nature minder geneigd zijn om spontaan contact te leggen en zich eerder richten op diepgaande relaties dan oppervlakkige connecties.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

De puberteit

In de puberteit veranderen vriendschappen. Jongeren halen hun sociale bevestiging nu vooral uit het contact met leeftijdsgenoten en hechten minder waarde aan complimenten van hun ouders. Vriendschappen in de puberteit variëren sterk: sommige jongeren hebben behoefte aan veel contacten, anderen gedijen beter in één op één gesprekken of kleine groepjes. Het gesprek aangaan met je kind is belangrijk. Vraag wie ze op school kennen, hoe ze over vriendschap denken, en wat ze graag zouden willen op het gebied van sociaal contact. Probeer zonder oordelen naar de antwoorden van je kind te luisteren en vraag wat je als ouder kan doen om je kind te helpen. 

Hobby of sportclub

Overweeg een sportclub of andere activiteiten waarin je kind zich kan mengen in een nieuwe omgeving. Dit biedt kansen om nieuwe vriendschappen te sluiten zonder de directe nadruk op sociale interactie. Je kind kan lekker bewegen of bezig zijn met z’n hobby en heeft meteen een gespreksonderwerp om over te praten. Doordat je kind wekelijks z’n leeftijdsgenoten ziet ontstaat er ook sneller een band en de drempel om een vriend uit te nodigen thuis is meteen een stuk lager. 

Wat kan je nog meer doen?

Als je kind behoefte heeft aan extra ondersteuning, kan individuele coaching of een groepstraining gericht op weerbaarheid en sociale vaardigheden helpen. Dit kan een opluchting zijn voor jongeren die worstelen met het maken van vrienden en het gevoel van eenzaamheid doorbreken. Op die manier kunnen jongeren leren hoe ze gesprekken kunnen aanknopen, vriendschappen kunnen sluiten en onderhouden, en assertiever kunnen zijn in sociale situaties. Het draait allemaal om het vinden van manieren waarop jouw introverte kind zich comfortabel voelt en zijn eigen weg vindt op een manier die bij hem of haar past. Binnen de coaching en groepstrainingen die ik organiseer houd ik altijd rekening met de kwaliteiten en talenten van introverte pubers. Als geen ander weet ik hoe belangrijk het is! Mocht je nieuwsgierig zijn naar mijn persoonlijke verhaal dan kan je de ‘over mij’ pagina lezen. 

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen