Inhoudsopgave
ToggleHet puberbrein
Je kind heeft een puberbrein wanneer hij tussen de 10 en 25 jaar oud is. Dit is de periode tussen de kindertijd en volwassenheid en wordt ook wel adolescentie genoemd. Tijdens deze periode vinden er belangrijke veranderingen plaats in het brein. Deze veranderingen hebben invloed op het gedrag en de emoties van pubers.
Prefrontale cortex
De prefrontale cortex is een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor planning, impulsbeheersing en besluitvorming. Tijdens de adolescentie groeit dit deel van de hersenen al ontwikkelt het zich wel langzamer dan de andere delen van de hersenen. Dit heeft als gevolg dat tieners vaak meer risico’s nemen. Daarnaast zijn ze minder in staat om de gevolgen van hun acties op langere termijn te overzien.
Heeft je puber last van verlegenheid?
De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:
- Op iemand af kan stappen
- Met iemand een praatje kan maken
- Een gesprek gaande kan houden
- Vriendschappen aan kan gaan en kan onderhouden
Hormoonspiegels
Naast alle veranderingen in de hersenen hebben pubers ook te maken met veranderingen in hun hormoonspiegels. Dit kan weer leiden tot stemmingswisselingen en emotionele instabiliteit. Met tot gevolg dat je kind impulsieve beslissingen neemt, riskant gedrag vertoont of schommelt qua emoties.
Eigen identiteit
Uiteindelijk is deze periode ervoor bedoelt dat je kind zijn eigen identiteit gaat ontdekken. Inzicht in het puberbrein helpt jou als ouder om hier begrip voor te hebben. Het is naast een lastige periode ook een mooie periode waarin je kind ontdekt wie hij of zij is en sociaal leert om te gaan met anderen.