Gewoon introvert?

introvert zijn of verlegen zijn

Introvert of verlegen?

Verlegenheid betekent letterlijk ‘Angst voor vreemden’. Het contact met anderen voelt aan als een opgave. Iemand aankijken en iets zeggen wordt als moeilijk ervaren. Deze jongeren hebben vooral ook belemmerende gedachten over wat anderen van ze zouden kunnen vinden. Negatieve gedachten over bepaalde situaties spelen een grote rol.

Deze jongeren stellen zich wat terughoudend op en maken weinig tot geen contact met de buitenwereld (Dijkstra, 2005). Zowel introverte als extraverte jongeren kunnen verlegen zijn. Dat verlegenheid vaak met introversie wordt verward is niet zo vreemd.

Kat uit de boom kijken

Wat introverte en verlegen jongeren gemeen hebben is dat ze rustig zijn, vaak de kat uit de boom kijken en zich in eerste instantie sneller aanpassen. Het grote verschil tussen introversie en verlegenheid is dat jongeren die introvert zijn geen ‘Angst voor vreemden’ kennen. Globaal gezien zegt introversie eerder iets over de manier waarop een persoon energie opdoet. Trek je je na een drukke dag op school of werk liever terug en wil je geen mens meer spreken? Of ga je daarna nog graag naar je vrienden om van alles en nog wat te ondernemen? Dit zijn verschillende manieren om te ontspannen (Olsen Laney, 2005).

Andere voorkeuren voor sociaal contact

Er wordt snel gedacht dat verlegenheid hetzelfde is als introversie en dat je er door goede therapie vanaf kan komen. Integendeel, verlegenheid kan inderdaad door goede therapie verholpen worden, maar iemands introverte persoonlijkheid niet. Introvert ben je namelijk van nature en is genetisch bepaald. Verlegenheid daarentegen kan je ontwikkelt hebben gedurende je leven door negatieve gebeurtenissen. Jongeren die eerder een introverte persoonlijkheid hebben, hebben bepaalde voorkeuren voor sociaal contact: ze genieten eerder van één op één gesprekken, kunnen hun vrienden vaak op één hand tellen, luisteren liever dan dat ze praten en kunnen vaak veel vertellen over onderwerpen waar ze enthousiast over zijn.

Introverte rolmodellen reeks

In mijn praktijk krijg ik regelmatig jongeren die worstelen met hun introverte karakter. Dit is niet zo gek want merendeel van de bevolking is ambivert of extravert van karakter. Introverte jongeren krijgen al snel het idee dat ze zich moeten aanpassen en zichzelf extraverter moeten voordoen dan ze in werkelijk zijn. Om deze jongeren een steuntje in de rug te geven heb ik jongeren geïnterviewd die van zichzelf zeggen dat ze van nature introvert zijn. Ze zijn stuk voor stuk rolmodellen en geven een mooi inkijkje in hun leven: introverte rolmodellen reeks

Mijn puber is verlegen. Wat nu?

Mogelijk denk je na het lezen van dit artikel dat je puber toch wel last heeft van verlegenheid. Weet dat je puber niet de enige is! Ik spreek regelmatig jongeren die last hebben van verlegenheid. Ze kunnen bij mij een individuele coaching volgen of een groepstraining. Ik heb vroeger ook last gehad van verlegenheid en ik weet hoe lastig het kan zijn. Ik help daarom het liefste deze jongeren zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en fijne vriendschappen durven te sluiten. 

Na de coaching weet je puber:

  1. Hoe hij of zij zich kan uitspreken ondanks de spanning 
  2. Hoe hij of zij een praatje kan maken en een gesprek gaande kan houden
  3. Hoe hij of zij een verhaal kan vertellen 
  4. Wat hij of zij kan doen om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden
  5. En nog veel meer 😉 

 

Mocht je het fijn vinden om eerst even met mij kennis te maken en te brainstormen over jullie situatie dan kan je mij altijd bellen of een berichtje sturen. Ik denk graag met je mee! 

 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:


Literatuur
Dijkstra, P. (2005) Verlegen. Meer zelfvertrouwen krijgen. Uitgeverij: Spectrum
Olsen Laney, M. (2005). Introvert door het leven. Hoe je kunt groeien in een extraverte wereld. Uitgeverij: Ten Have

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het?

De groepstraining kost 299 euro bestaande uit 4 bijeenkomsten. Je puber wordt 2 maanden begeleid samen met max. 8 andere jongeren. De individuele coaching kost 99 euro per sessie (kennismaking en tussenevaluatie met ouders is altijd kosteloos).

Wanneer start er een training?

Aan elke leeftijdsgroep (12 – 14 jaar, 15 – 17 jaar en 18 – 25 jaar) geef ik 1x per jaar een groepstraining. De groepstraining duurt 2 maanden. Mocht je interesse hebben in de groepstraining dan kan je je via het contactformulier inschrijven en dan laat ik het je weten wanneer er weer een nieuwe groepstraining start!

Wat is jouw specialisatie als coach?

Ik ben gespecialiseerd op het gebied van introversie, hooggevoeligheid en verlegenheid! Ook ik ben vroeger als jongere gecoacht en ondertussen kan ik mezelf een ervaringsdeskundige noemen.

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen