Gewoon introvert?

Introvert zijn

Verlegenheid betekent letterlijk ‘angst voor vreemden’. Het contact met anderen voelt aan als een opgave. Iemand aankijken en iets zeggen wordt als moeilijk ervaren. Deze jongeren hebben vooral ook belemmerende gedachten over wat anderen van ze zouden kunnen vinden. Negatieve gedachten over bepaalde situaties spelen een grote rol. Deze jongeren stellen zich wat terughoudend op en maken weinig tot geen contact met de buitenwereld (Dijkstra, 2005). Zowel introverte als extraverte jongeren kunnen verlegen zijn. Dat verlegenheid vaak met introversie wordt verward is niet zo vreemd. Wat introverte en verlegen jongeren gemeen hebben is dat ze rustig zijn, vaak de kat uit de boom kijken en zich in eerste instantie sneller aanpassen. Het grote verschil tussen introversie en verlegenheid is dat jongeren die introvert zijn geen ‘angst voor vreemden’ kennen.

Globaal gezien zegt introversie eerder iets over de manier waarop een persoon energie opdoet. Trek je je na een drukke dag op school of werk liever terug en wil je geen mens meer spreken? Of ga je daarna nog graag naar je vrienden om van alles en nog wat te ondernemen? Dit zijn verschillende manieren om te ontspannen.(Olsen Laney, 2005).

Voorkeuren voor sociaal contact

Er wordt snel gedacht dat verlegenheid hetzelfde is als introversie en dat je er door goede therapie vanaf kan komen. Integendeel, verlegenheid kan inderdaad door goede therapie verholpen worden, maar iemands introverte persoonlijkheid niet. Introvert ben je namelijk van nature en is genetisch bepaald. Verlegenheid daarentegen kan je ontwikkelt hebben gedurende je leven door negatieve gebeurtenissen. Jongeren die eerder een introverte persoonlijkheid hebben, hebben bepaalde voorkeuren voor sociaal contact: ze genieten eerder van één op één gesprekken, kunnen hun vrienden vaak op één hand tellen, luisteren liever dan dat ze praten en kunnen vaak veel vertellen over onderwerpen waar ze enthousiast over zijn.

Wil je meer informatie of advies over verlegen of introverte jongeren?

Neem dan contact op via info@jongassertief.nl

Bronnen
Dijkstra, P. (2005) Verlegen. Meer zelfvertrouwen krijgen. Uitgeverij: Spectrum
Olsen Laney, M. (2005). Introvert door het leven. Hoe je kunt groeien in een extraverte wereld. Uitgeverij: Ten Have

Laatste berichten van Angela Reijnhoudt (alles zien)

Plaats een reactie

Call Now Button
Chat openen
X