Inhoudsopgave
ToggleIntrovert of verlegen?
Verlegenheid betekent letterlijk ‘angst voor vreemden’. Het contact met anderen voelt aan als een opgave. Iemand aankijken en iets zeggen wordt als moeilijk ervaren. Deze jongeren hebben vooral ook belemmerende gedachten over wat anderen van ze zouden kunnen vinden. Negatieve gedachten over bepaalde situaties spelen een grote rol.
Deze jongeren stellen zich wat terughoudend op en maken weinig tot geen contact met de buitenwereld (Dijkstra, 2005). Zowel introverte als extraverte jongeren kunnen verlegen zijn. Dat verlegenheid vaak met introversie wordt verward is niet zo vreemd.Kat uit de boom kijken
Wat introverte en verlegen jongeren gemeen hebben is dat ze rustig zijn, vaak de kat uit de boom kijken en zich in eerste instantie sneller aanpassen. Het grote verschil tussen introversie en verlegenheid is dat jongeren die introvert zijn geen ‘angst voor vreemden’ kennen. Globaal gezien zegt introversie eerder iets over de manier waarop een persoon energie opdoet. Trek je je na een drukke dag op school of werk liever terug en wil je geen mens meer spreken? Of ga je daarna nog graag naar je vrienden om van alles en nog wat te ondernemen? Dit zijn verschillende manieren om te ontspannen en energie op te doen (Olsen Laney, 2005).
Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert
Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert.
- Dit is dé cursus die ik als introverte jongere zelf had willen volgen. Je kind leert om zich op sociaal vlak zelfverzekerd te voelen zonder zichzelf te verliezen of extravert voor te doen.
- Je kind leert zijn of haar sociale talenten en kwaliteiten kennen en zijn of haar leven te leiden op een manier die bij hem of haar past!
- Meld je vandaag nog aan en geef je kind de tools die hij of zij nodig heeft om op te bloeien in sociale situaties!
- Een coachingstraject kost normaal minimaal 495 euro. Met deze online cursus betaal je slechts 119,95 euro en is aanvullende coaching waarschijnlijk helemaal niet meer nodig!
- Daarnaast is de cursus altijd terug te kijken wanneer je kind daar behoefte aan heeft! Genoeg redenen om de online cursus vandaag nog aan te schaffen en meteen toegang te krijgen!

Andere voorkeuren voor sociaal contact
Er wordt snel gedacht dat verlegenheid hetzelfde is als introversie en dat je er door goede therapie of coaching vanaf kan komen. Integendeel, verlegenheid kan inderdaad verholpen worden, maar iemands introverte persoonlijkheid niet. Introvert ben je namelijk van nature en is genetisch bepaald. Verlegenheid daarentegen kan je ontwikkelt hebben gedurende je leven door negatieve gebeurtenissen. Jongeren die eerder een introverte persoonlijkheid hebben, hebben bepaalde voorkeuren voor sociaal contact: ze houden van één op één gesprekken of kleine groepjes, ze kunnen hun vrienden vaak op één hand tellen, ze luisteren liever dan dat ze praten en kunnen vaak veel vertellen over onderwerpen waar ze enthousiast over zijn. Smalltalk daarentegen is niet iets waar ze in uitblinken maar wat wel goed aangeleerd kan worden. Als jongerencoach heb ik zelf ook een introvert karakter. Mocht je nieuwsgierig zijn dan kan je hier meer informatie over mij vinden: jongerencoach Angela Reijnhoudt. Ik heb smalltalk echt aan moeten leren maar ook ik houd het niet langer dan een half uur tot een uur vol. Ik krijg juist meer energie van diepgaande gesprekken en vele introverten met mij. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren die een grote kennissen en vriendenkring hebben, slap geouwehoer gezellig vinden, het gaaf vinden de gangmaker te zijn op een feestje en energie krijgen van in contact zijn met anderen.
Introverte rolmodellen reeks
In mijn praktijk krijg ik regelmatig jongeren die worstelen met hun introverte karakter. Dit is niet zo gek want merendeel van de bevolking is ambivert of extravert van karakter. Introverte jongeren krijgen al snel het idee dat ze zich moeten aanpassen en zichzelf extraverter moeten voordoen dan ze in werkelijk zijn. Om deze jongeren een steuntje in de rug te geven heb ik jongeren geïnterviewd die van zichzelf zeggen dat ze van nature introvert zijn. Ze zijn stuk voor stuk rolmodellen en geven een mooi inkijkje in hun leven: introverte rolmodellen reeks
Mijn puber is verlegen. Wat nu?
Mogelijk denk je na het lezen van dit artikel dat je puber toch wel last heeft van verlegenheid. Weet dat je puber niet de enige is! Ik spreek regelmatig jongeren die last hebben van verlegenheid. Ze kunnen bij mij een individuele coaching volgen of een groepstraining. Ik heb vroeger ook last gehad van verlegenheid en ik weet hoe lastig het kan zijn. Ik help daarom graag deze jongeren zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en fijne vriendschappen durven te sluiten.
Na de coaching weet je puber hoe hij of zij:
- Zich kan uitspreken ondanks de spanning
- Een praatje kan maken en een gesprek gaande kan houden
- Een verhaal kan vertellen
- Wat je kan doen om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden
- En nog veel meer 😉
Mocht je het fijn vinden om eerst even met mij kennis te maken en te brainstormen over jullie situatie dan kan je mij altijd bellen of een berichtje sturen. Ik denk graag met je mee!
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
- Mijn kind heeft geen vrienden. Wat kan ik doen?
- Mijn kind heeft geen aansluiting op school
- Hoe kan ik mijn kind helpen steviger in zijn schoenen te staan?
Literatuur
Dijkstra, P. (2005) Verlegen. Meer zelfvertrouwen krijgen. Uitgeverij: Spectrum
Olsen Laney, M. (2005). Introvert door het leven. Hoe je kunt groeien in een extraverte wereld. Uitgeverij: Ten Have
Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast
Luister de podcast via Spotify!
- Luister naar mijn persoonlijke verhaal
- Krijg ideeën hoe je je puber kan helpen
- Helemaal gratis

Veelgestelde vragen
De individuele coaching kost 99 euro per sessie en er zijn minimaal 5 sessies nodig om een vertrouwensband met je kind op te bouwen en mooie resultaten te boeken (kennismaking en tussenevaluatie met ouders is altijd kosteloos). De groepstraining kost 299 euro en bestaat uit 4 bijeenkomsten en na een paar weken plan ik een gratis terugkom bijeenkomst in met de jongeren. Daarnaast is het ook mogelijk om zowel voor de groepstraining als voor coaching te kiezen en dit wordt ook het vaakst gekozen door ouders. Dit aanbod kost 599 euro en je kind krijgt dan de groepstraining + 3 online coachsessies waarin ik samen met je kind nog extra de diepte in kan en je kind kan helpen het geleerde in de praktijk te brengen. Hier vind je een overzicht van het aanbod: tarieven
Dit is heel erg afhankelijk van de hoeveelheid aanmeldingen die ik binnen krijg van geïnteresseerde ouders. Dus mocht je interesse hebben stuur mij dan even een berichtje en dan zet ik je puber op de lijst! En wie weet start ik dan al snel een groepstraining voor jouw zoon of dochter!
Ik richt mij vooral op jongeren die last hebben van onzekerheid of verlegenheid. Ik kan mezelf inmiddels ervaringsdeskundige noemen en mijn persoonlijke verhaal is ook te lezen op de over mij pagina van deze site. Hierin benoem ik ook dat ik altijd rekening houd met karaktereigenschappen denkend aan introversie, extraversie en hooggevoeligheid.