Extravert worden, is dat mogelijk?

Extravert worden moet toch lukken?

Extravert worden, kan dat?

Opeens extravert worden, is dat mogelijk? Als je meer introvert bent van karakter vraag je je dit misschien wel af. Extraversie wordt in deze maatschappij vaak onbewust gezien als ideaalbeeld. Extraverten staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze vertellen veel, hebben veel vrienden en kennissen en gaan vaak op stap. Ze laten snel zien wie ze zijn en zijn een open boek naar de buitenwereld. Dit zijn hele mooie kwaliteiten en deze mensen zijn vaak ook een stuk makkelijker te doorgronden. Dit komt omdat ze zichzelf veel sneller blootgeven in vergelijking met introverten.

De wetenschap over extravert worden

Carl Gustav Jung is de grondlegger van het gedachtegoed over introversie en extraversie. Hij gaf aan dat introverte mensen meer naar binnen gekeerd zijn. Ze reageren voorzichtiger op de omgeving in vergelijking met extraverte mensen. Hans Eysenck kwam daaropvolgend met de theorie dat introverten sneller overprikkeld raken dan extraverten. Extraverten hebben volgens hem juist meer stimulans nodig in vergelijking met introverten om zich prettig te voelen. De theorie van Eysenck is hedendaags nog steeds interessant. Zo schijnen introverten gevoeliger te zijn voor veranderingen in het dopamineniveau terwijl extraverten hier juist prima op reageren. Daarnaast spreken introverten liever met één à twee personen af of in een klein groepje en extraverten juist liever met een hele grote groep. De opmerking ‘Hoe meer zielen hoe meer vreugd’ zal ongetwijfeld door een extravert bedacht zijn.

Nieuw! Online Cursus Sociaal en Sterk als Introvert

Help je kind om zich sociaal zelfverzekerd te voelen, zonder dat hij of zij zich anders hoeft voor te doen. Laat je kind zijn of haar eigen, unieke manier van communiceren ontdekken en ontwikkelen met de online cursus: Sociaal en sterk als introvert. 

Sociaal als puber

Extravert worden; wat zeggen de hersengebieden?

Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat de hersenen van introverten en extraverten verschillend werken. Wanneer een introvert zich ontspant dan stroomt er bloed naar de hersendelen waar innerlijke belevingen plaatsvinden. Op het moment dat een extravert zich ontspant dan stroomt het bloed juist naar de hersendelen waar zintuigelijke waarneming wordt verwerkt. Zintuigelijke waarneming is verantwoordelijk voor het zicht, het gehoor, de smaakbeleving etc. Oftewel de extravert probeert op dat moment niks te missen van wat er in zijn of haar sociale omgeving gebeurt. Terwijl de introvert vooral bezig is met situaties overdenken, onthouden, problemen oplossen en plannen.

Kan een introvert persoon extravert worden?

 

In het Psychologie magazine stond een interessant artikel over introversie en extraversie (Wijnen, 2016). Zo blijkt dat de mate waarin je introvert of extravert bent aangelegd voor 50% vast ligt in de genen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de opvoeding thuis weinig invloed heeft op iemands temperament. Ouders kunnen bepaalde gedragingen ‘bijschaven’ maar iemands aard blijft hetzelfde. Wel blijven de overige 50% van de factoren die mogelijk invloed hebben nog onderzoeksmateriaal voor de wetenschap. Waarschijnlijk speelt de omgeving en de sociale contacten van een persoon een belangrijke rol.

Sociale kwaliteiten van introverte jongeren

Jongeren zijn vaak verbaasd als ik vertel dat ik als jongerencoach een introvert karakter heb. Mocht je benieuwd zijn naar mijn verhaal dan kan je dat hier lezen: jongerencoach Angela Reijnhoudt. Ik kreeg vroeger de opmerking dat ik ‘niet sociaal’ zou zijn van iemand uit mijn omgeving die juist meer extravert is van karakter. Die opmerking heeft mij jarenlang achtervolgd op een pijnlijke manier totdat ik erachter kwam dat ik een totaal ander karakter heb dan deze persoon (mocht je trouwens liever naar mijn verhaal luisteren dan kan je deze podcast aflevering afspelen: Mijn kind is niet sociaal. Klopt dat wel?) De sociale kwaliteiten van introverten en extraverten verschillen vanuit mijn visie enorm. Zo houdt ik meer van één op één gesprekken en kleine groepjes, daarnaast kan ik mijn vrienden op één hand tellen en kan ik enthousiast praten over dingen die mij interesseren. Ook voor gesprekken met diepgang kan je mij wakker maken al houd ik ook erg van alleen zijn om na al dat fijne sociale contact weer energie op te doen. Smalltalk daarentegen houd ik niet langer dan een half uur tot een uur vol. Dit in tegenstelling tot extraverte jongeren en volwassenen die slap geouwehoer juist heerlijk vinden en dit urenlang kunnen volhouden. Ik noem het ook vaak ‘gesprekjes over niks’.  

Introvert of verlegen?

Veel mensen verwarren introversie nog regelmatig met verlegenheid. Wanneer je puber geen initiatief durft te nemen in het contact met anderen, opeens teruggetrokken gedrag vertoont (terwijl dit in het verleden niet het geval was) en de neiging heeft negatief te denken dan kan hier verlegenheid onder liggen. Gedachten zoals ‘Anderen zullen mij toch wel raar vinden’, ‘Ze vinden mij niet aardig’ of ‘Ik ben dom’ kunnen deze jongeren passief maken en voor je er erg in hebt zitten ze in een neerwaartse spiraal. Praten met bijvoorbeeld een jongerencoach kan dan helpen en is ook zeker aan te raden om verlegenheid aan te pakken. Al ben ik wel van mening dat wanneer je kind gewoon introvert is en zich sociaal prima red dat dit geen reden moet zijn om naar een coach of hulpverlener te gaan. Met introversie is namelijk niks mis ook al doet de maatschappij dat je soms wel geloven als je alleen al de televisie aanzet of influencers volgt op social media. Mocht je twijfelen over jouw zoon of dochter dan kan ik altijd met je meedenken. De kennismaking is altijd kosteloos en ik denk graag met je mee!

Na de coaching weet je introverte puber (mits hij of zij last heeft van verlegenheid):

  1. Wat voor talenten en kwaliteiten er schuil gaan achter zijn of haar persoonlijkheid
  2. Hoe hij of zij zich kan uitspreken ondanks de spanning 
  3. Hoe hij of zij een praatje kan maken en een gesprek gaande kan houden
  4. Hoe hij of zij een verhaal kan vertellen 
  5. Wat hij of zij kan doen om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden
  6. En nog veel meer 😉

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

 

Literatuur

Wijnen, S. (2016) Extravert en introvert. verkregen op 03-10-16 via https://www.psychologiemagazine.nl/

 

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen