Extravert worden, is dat mogelijk?

Extravert worden moet toch lukken?

Extravert worden, kan dat?

Opeens extravert worden, is dat mogelijk? Dit zullen sommige mensen vast weleens gedacht hebben. Extraversie wordt in deze maatschappij vaak onbewust gezien als een ideaal. Extraverten staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Ze vertellen veel, hebben veel vrienden en gaan vooral vaak op stap. Ze laten snel zien wie ze zijn en zijn een open boek voor de buitenwereld. Dit zijn hele mooie kwaliteiten en deze mensen zijn vaak ook een stuk makkelijker te doorgronden. Dit komt omdat ze zichzelf veel sneller blootgeven.

De wetenschap over extravert worden

Carl Gustav Jung is de grondlegger van het gedachtegoed over introversie en extraversie. Hij gaf aan dat introverte mensen meer naar binnen gekeerd zijn. Ze reageren voorzichtiger op de omgeving in vergelijking met extraverte mensen. Hans Eysenck kwam daaropvolgend met de theorie dat introverten sneller overprikkeld raken dan extraverten. Extraverten hebben volgens hem juist meer stimulans nodig in vergelijking met introverten om zich prettig te voelen. De theorie van Eysenck is hedendaags nog steeds interessant. Zo schijnen introverten gevoeliger te zijn voor veranderingen in het dopamineniveau terwijl extraverten er juist prima op reageren. Daarnaast spreken introverten liever met één à twee personen af en extraverten liever met een hele groep.

Extravert worden; wat zeggen de hersengebieden?

Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat de hersenen van introverten en extraverten verschillend werken. Wanneer een introvert zich ontspant dan stroomt er bloed naar de hersendelen waar innerlijke belevingen plaatsvinden. Op het moment dat een extravert zich ontspant dan stroomt het bloed juist naar de hersendelen waar zintuigelijke waarneming wordt verwerkt. Zintuigelijke waarneming is verantwoordelijk voor het zicht, het gehoor, de smaakbeleving etc. Oftewel de extravert probeert op dat moment niks te missen van wat er in zijn of haar omgeving gebeurt. Terwijl de introvert vooral bezig is met situaties overdenken, onthouden, problemen oplossen en plannen.

Opeens extravert worden is onmogelijk

In de Psychologie magazine stond een interessant artikel over introversie en extraversie (Wijnen, 2016). Zo blijkt dat de mate waarin je introvert of extravert bent aangelegd voor 50% vast ligt in de genen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de opvoeding thuis weinig invloed heeft op iemands temperament. Ouders kunnen bepaalde gedragingen ‘bijschaven’ maar iemands aard blijft hetzelfde. Desondanks blijven de overige 50% van de factoren die mogelijk invloed hebben nog onderzoeksmateriaal voor de wetenschap. Waarschijnlijk speelt de omgeving en de sociale contacten van een persoon een belangrijke rol.

Introvert of verlegen?

Veel mensen verwarren introversie nog regelmatig met verlegenheid. Wanneer je puber geen initiatief durft te nemen in het contact met anderen dan kan hier verlegenheid onder liggen. Gedachten zoals ‘Anderen zullen mij toch wel raar vinden’, ‘Ze vinden mij niet aardig’ of ‘Ik ben dom’ kunnen deze jongeren passief maken. Praten met bijvoorbeeld een jongerencoach kan dan helpen en is ook zeker aan te raden om verlegenheid aan te pakken. 

Na de coaching weet je introverte puber:

  1. Wat voor talenten en kwaliteiten er schuil gaan achter zijn of haar introverte persoonlijkheid
  2. Hoe hij of zij zich kan uitspreken ondanks de spanning 
  3. Hoe hij of zij een praatje kan maken en een gesprek gaande kan houden
  4. Hoe hij of zij een verhaal kan vertellen 
  5. Wat hij of zij kan doen om vriendschappen aan te gaan en te onderhouden
  6. En nog veel meer 😉

 

Mocht je twijfelen of coaching iets voor je kind is dan kan je altijd contact met mij opnemen, Ik denk graag met je mee!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

 

Literatuur

Wijnen, S. (2016) Extravert en introvert. verkregen op 03-10-16 via https://www.psychologiemagazine.nl/

 

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen