Gesprek beginnen, praatje maken of smalltalk

Er zijn verschillende benamingen voor zoiets simpels als een gesprek beginnen. Maar is het wel zo simpel? Veel mensen schijnen het toch wel lastig te vinden om een gesprekje aan te knopen met iemand. Ben je goed in een praatje maken? Maak je makkelijk contact met een vreemde? Of laat je het op zijn beloop en laat je anderen juist het initiatief nemen? Hoe is je kind in het contact met anderen? Lijkt hij of zij op jou of juist niet?

Waarom zou je een praatje willen maken?

Alles begint met een praatje. Een vriend of vriendin heb je ook in het verleden een keer leren kennen door middel van een gesprekje. Voordat het vriendschap werd hebben jullie vast vooraf een aantal gesprekjes gevoerd. Deze gesprekjes zijn nodig.

Een praatje maken helpt namelijk om:
– elkaar beter te leren kennen
– een vertrouwensband op te bouwen
– gemeenschappelijke interesses te peilen

Bij sommige mensen blijven gesprekjes op een oppervlakkig niveau hangen. Met anderen ga je juist wel snel de diepte in.

Moet je altijd maar iets zeggen?

Het is afhankelijk van je eigen sociale voorkeur in hoeverre je graag praat. Het is namelijk ook prima wanneer je het fijn vind om meer te luisteren dan te praten. Dit is allemaal afhankelijk van je eigen karakter. Door goed te leren luisteren kan je ook actief deelnemen aan een gesprek. Al moet dat gesprek wel eerst opgestart worden. Het maakt niet uit of je nou een introvert, ambivert of extravert karakter hebt: iedereen kan een praatje leren maken!

Een gesprek beginnen = oefenen!

Om een praatje te kunnen maken is het belangrijk om initiatief te tonen. Veel gesprekken tussen mensen gaan over ‘niks’. Veel besproken onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

– het weer: wat is het koud zeg buiten!
– nieuws: heb je dat ook gehoord?
– wat er gaat gebeuren: heb je straks ook dat ene tentamen?
– bezigheden: ik heb gisteren een taart gebakken.
– wat je gaat doen: ik ga straks naar de kapper/ lekker voetballen
– eigen interesse: heb je die film ook gezien?

Heeft je zoon of dochter een bijbaan of vrijwilligerswerk? Of heeft je kind hobby’s waar hij anderen ontmoet? Dit zijn ideale plekken om te oefenen met het beginnen van een gesprek!

Wil je meer informatie of advies hoe je je kind kan helpen?

Neem dan contact op met: info@jongassertief.nl

Avatar
Laatste berichten van Angela Reijnhoudt (alles zien)

Plaats een reactie

Call Now Button
Chat openen
X