De kat uit de boom kijken

De kat uit de boom kijken

Wat betekent de kat uit de boom kijken eigenlijk?

De kat uit de boom kijken is een Nederlands spreekwoord. Het betekent dat jongeren een afwachtende houding aannemen in bepaalde situaties. In feite kan een afwachtende houding ook als een observerende houding gezien worden. Je puber kijkt eerst van een afstandje naar de situatie om te zien hoe anderen met elkaar omgaan. Vervolgens stemt je puber zijn gedrag af op wat er aan de hand is binnen de groep. Je puber past zich in feite aan op wat er binnen de groep speelt. Jongeren kunnen hun observerende houding op een positieve manier inzetten. Een observerende houding helpt om sociale situaties goed te begrijpen. Deze jongeren reageren vaak doordacht en weloverwogen.

Fijngevoelig

Deze jongeren zijn fijngevoelig voor sfeer en weten hoe ze op een goede manier aansluiting kunnen vinden in een groep. Ook weten ze van nature hoe ze een harmonieuze sfeer kunnen creëren door hun aanwezigheid. Vaak zijn dit de jongeren die je een tijdje niet hoort waarna je ze opeens uit het niks iets belangrijks hoort zeggen. Ook zijn het de jongeren die vaak losse vriendschappen hebben in plaats van dat ze onderdeel zijn van een grote vriendengroep. Ze worden soms verkeerd ingeschat en als verlegen bestempeld terwijl ze van nature wat introverter zijn dan de rest. Het zijn de jongeren die diep nadenken en niet zo snel iets impulsiefs hoort zeggen.

Jongeren die vaak de kat uit de boom kijken

Aan de andere kant kunnen deze jongeren moeite hebben met initiatief tonen. Ze laten zich leiden door wat er in de groep gebeurt. Andere jongeren nemen het voortouw en bepalen wat de groep gaat doen. Deze jongeren zijn sneller geneigd om te volgen dan om de leiding op zich te nemen. In veel gevallen is dit geen probleem. Zeker wanneer andere jongeren de beste bedoelingen hebben en in staat zijn rekening te houden met deze jongeren. Wanneer jongeren voortdurend de kat uit de boom kijken dan is het wel belangrijk dat deze jongeren leren om initiatief te tonen een gesprek. Dit kunnen ze doen door het verhaal van de ander samen te vatten, de ander een vraag te stellen of hun eigen verhaal of ervaring te delen.

Wanneer is ‘de kat uit de boom kijken’ een valkuil?

  • Op het moment dat een jongere niks durft te zeggen omdat hij/zij bang is om niet aardig gevonden te worden.
  • Wanneer er voortdurend over de jongere heen wordt gelopen zonder dat de jongere van zichzelf afbijt.
  • Als de jongere altijd afwacht en geen initiatief neemt in het contact met anderen waardoor hij/zij leuke contacten misloopt.
  • Wanneer de jongere last heeft van nare gedachten zoals: ‘ik kan het toch niet’ of ‘ík ben dom’.
  • Op het moment dat de observerende houding een patroon is geworden en de jongere geen andere manieren van reageren kent en oefent.
  • Wanneer je puber vroeger veel initiatief toonde en graag met leeftijdsgenoten optrok en nu opeens stil en gesloten is geworden.

Weerbaarheidstraining

Herken je bovenstaande voorbeelden bij je zoon of dochter? Het is goed om je puber dan in de gaten te houden. Soms heeft je puber gewoon tijd nodig en trekt het gedrag op een gegeven moment wel weer bij. Wanneer je merkt dat je puber een langere tijd last heeft kan een weerbaarheidstraining helpen. Tijdens de training ontmoet je puber andere jongeren die tegen hetzelfde aanlopen. Je puber ervaart dat hij niet de enige is die worstelt. Samen gaan we aan de slag zodat je puber weer lekker in zijn of haar vel komt te zitten. Twijfel je? We kunnen altijd even praten. Ik denk graag met jullie mee!

Wil je puber liever eerst zelf aan de slag?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen