De kat uit de boom kijken

Wat betekent de kat uit de boom kijken eigenlijk?

De kat uit de boom kijken is een Nederlands spreekwoord. Het betekent dat kinderen een afwachtende houding aannemen in bepaalde situaties. In feite kan een afwachtende houding ook als een observerende houding gezien worden. Je kind kijkt eerst van een afstandje naar de situatie om te zien hoe anderen met elkaar omgaan. Vervolgens stemt je kind zijn gedrag af op wat er aan de hand is binnen de groep. Je kind past zich in feite aan op wat er binnen de groep speelt.

Jongeren die de kat uit de boom kijken

Deze jongeren nemen vaak weinig initiatief. Ze laten zich leiden door wat er in de groep gebeurt. Andere jongeren nemen het voortouw en bepalen wat de groep gaat doen. Deze jongeren zijn sneller geneigd om te volgen dan om de leiding op zich te nemen. In veel gevallen is dit geen probleem. Zeker wanneer andere jongeren de beste bedoelingen hebben en in staat zijn rekening te houden met deze jongeren. Wanneer jongeren voortdurend de kat uit de boom kijken dan is het wel belangrijk dat deze jongeren leren om hun mening te geven.

De kat uit de boom kijken is helemaal niet verkeerd

Jongeren kunnen hun observerende houding op een positieve manier inzetten. Een observerende houding helpt om sociale situaties goed te begrijpen. Deze jongeren reageren doordacht en weloverwogen. Ze zijn gevoelig voor sfeer en weten hoe ze op een goede manier aansluiting kunnen vinden in een groep. Ook weten ze van nature hoe ze een harmonieuze sfeer kunnen creeeren door hun aanwezigheid.

Verder lezen? Klik dan hier:

Voor meer achtergrond informatie of advies kan je contact met mij opnemen: info@jongassertief.nl

Geef je beoordeling.

Leave a Comment

Call Now Button
X