Inhoudsopgave
ToggleDe frustratie van slechte cijfers
Als jouw puber keer op keer thuis komt met een slecht cijfer voor hetzelfde vak, is het tijd om jouw hulp aan te bieden. Dat kan met extra uitleg maar ook met het maken van een goed plan van aanpak. Een goed begin is immers het halve werk! Leren leren expert Michelle van pUber bijles vertelt je hoe je jouw puber kan helpen in 4 stappen.
1: Evalueer het leerproces
Bespreek met jouw puber hoe de voorbereiding voor de toets is verlopen. Probeer niet te oordelen maar jouw zoon of dochter zelf conclusies te laten trekken. De vraag die centraal staat is: Wat wil je de volgende keer anders doen? Is jouw puber op tijd begonnen met leren? Is de stof onvoldoende herhaald? Is er actief en gevarieerd geleerd? Of zijn er andere dingen waardoor de voorbereiding niet goed is gegaan?
2: Hoe veel/vaak wil je leren?
Laat jouw zoon of dochter zelf bepalen hoeveel tijd hij/zij wil besteden aan het leren. “Als een puber laag inzet en maar 2 uur wil leren reageer ik (gemaakt) verbaasd en zeg: ‘O! Ik dacht aan zeker 10 uur!’. Meestal komt de puber dan met een tegenbod dat in het midden ligt. Die extra uren zijn pure winst en het voelt voor hem ook als winnen” zegt Michelle van pUber bijles.
3: Hoe ga je leren?
De sleutel tot succes bij leren zijn actieve leermethodes. Met lezen onthoud je zo’n 10%. Door actief te leren kan het brein tot 80% meer opslaan. Actieve leermethodes zijn bijvoorbeeld papieren flitskaartjes, een mindmap of schema’s maken. De traditionele, lange samenvatting is geen efficiënte leermethode en maar beperkt effectief. Kies in plaats daarvan voor een Slimme samenvatting. Zo’n samenvatting bestaat uit 3 kolommen. In de eerste kolom staan alle feiten zoals begrippen, formules en grammatica regels. In de 2e kolom zet je de uitleg en/of stappen. In de 3e kolom komt een voorbeeld(zin).
4: Wanneer starten met leren?
Nog geen nieuwe toets datum? Geen probleem! Voor moeilijke vakken is het verstandig om wekelijks een stukje te leren en dus meteen te beginnen. Bijvoorbeeld één half uur per week. Gewoon de stof die tijdens de laatste les(sen) is behandeld. Laat jouw puber een vaste dag kiezen en maak een concrete afspraak over het wekelijks leren. Elke uur dat hij of zij nu al leert is straks een uur minder.
Meer hulp
Laat het jouw puber lekker zelf uitzoeken met het Leer slim leren e-book van pUber bijles! Met meer dan 30 leermethodes om uit te kiezen is er altijd wel iets dat past bij jouw puber en het vak. Is samenwerken met jouw puber een flinke uitdaging? Dan neemt een coach van pUber bijles het je graag uit handen. Samen met jouw zoon of dochter maakt de coach een goed plan van aanpak.