Angela Reijnhoudt - Vrienden Community Facebook

Is het herkenbaar voor je?

Jouw dochter, ik noem haar voor het gemak even Anna, is normaliter een levendig meisje. Al lijkt ze nu de zin en het plezier in het leven te verliezen. Als ouder zie je haar worstelen met sombere buien, verdriet en angsten die haar overspoelen. Maar het tij keerde toen Anna begon met zoiets simpels als het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek.

In het begin was ze sceptisch. Hoe kon een dagboek haar helpen als ze zich zo overweldigd voelde? Maar toch begon ze eraan, elke avond voor het slapengaan.

Op een dag, na een bijzonder moeilijke schooldag waarop Anna zich buitengesloten voelde en zichzelf in twijfel trok, pakte ze haar dagboek en begon te schrijven. Ze schreef niet alleen over haar verdriet, maar ze dwong zichzelf om drie dingen op te schrijven waar ze dankbaar voor was, hoe klein ze ook waren.

Dankbaarheid beoefenen

Het kostte moeite, maar Anna schreef over de warme zonnestralen die door het raam vielen tijdens haar favoriete les, de vriendelijke glimlach van een klasgenootje en de troostende knuffel van haar huisdier na school.

Langzaam begon Anna haar perspectief te verschuiven, haar focus verplaatste zich van verdriet naar dankbaarheid. Haar angsten werden minder overweldigend, haar verdriet minder verstikkend.

Het dankbaarheidsdagboek diende als een kompas, haar leidend naar kleine geluksmomenten te midden van de chaos.

Een paar weken later, tijdens een gezinsdiner, verraste Anna iedereen met haar sprankelende lach en levendige verhalen. Haar glans was terug! Ze straalde van binnenuit, dankbaar voor de kleine dingen die ze voorheen als vanzelfsprekend beschouwde.

Dankbaarheidsdagboek jongeren
Dankbaarheidsdagboek invullen tiener

Het effect van een dankbaarheidsdagboek:

Dankbaarheid werkt!

Geef jouw tiener de kracht van dankbaarheid met een simpel dankbaarheidsdagboek voor Pubers. Laat je zoon of dochter ontdekken hoe waardevol het is om te schrijven, zelfs in de donkerste dagen.

Bestel vandaag nog en zie de lichtpuntjes weer in de ogen van je puber verschijnen!

Dankbaarheid beoefenen tiener