Coach voor pubers en jongvolwassenen

Kindercoach

Coach voor pubers en jongvolwassenen

Sinds 2018 coach ik pubers en jongvolwassenen die last hebben van onzekerheid of verlegenheid. Ik help ze lekkerder in hun vel te zitten en fijne vriendschappen te sluiten. Daarnaast houd ik altijd rekening met karaktereigenschappen van jongeren zoals introversie, extraversie of hooggevoeligheid. Ik ben van mening dat wanneer jongeren weten hoe ze in elkaar zitten ze ook beter weten wat hun kwaliteiten zijn. Dit heeft als resultaat dat ze met meer zelfvertrouwen en moed de toekomst tegemoet gaan!

Mijn achtergrond

Ik ben dit werk gaan doen omdat ik vroeger als puber ben gecoacht en weerbaarheidstrainingen heb gevolgd. Ik merkte tijdens de coaching en trainingen dat er nauwelijks aandacht werd besteed aan karaktereigenschappen zoals introversie en extraversie, Ik dacht een lange tijd dat er wat mis met mij was omdat ik niet zo’n gezellige kletser was als andere meiden uit de klas. Ik heb een tijd lang geprobeerd om extravert te zijn maar dit hield ik niet vol én ik werd er doodmoe van.  Ik heb een lange tijd gedacht dat ik ‘niet sociaal’ was omdat anderen dit tegen mij zeiden. Het maakte mij somber en ik begreep het niet.. Ik vond met mensen praten juist interessant!

Ommekeer 

Onder andere door de baantjes die ik heb gehad zoals werken in een kledingwinkel en drogisterij kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen. Ik kreeg ook de feedback dat ik goed met klanten om kon gaan en een goed luisterend oor had. Ook werd ik gevraagd om andere meiden te trainen om goede verkoopgesprekken te voeren. Dit gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Daarnaast werd er steeds meer informatie verspreid over introversie in het land. Zo heeft de redactie van Psychologie magazine regelmatig artikelen geschreven over introversie en de kwaliteiten van deze karaktereigenschap. 

Opleiding Pedagogiek

Ik ging naast mijn bijbaan ook studeren en ik koos voor Pedagogiek. Ondanks dat ik steeds meer zelfvertrouwen kreeg vond ik het toch een spannende stap. ‘Angela is niet sociaal’ had ik immers gehoord in m’n puberteit en dit had mij geraakt en onzeker gemaakt. Maar toch wilde ik in het diepe springen want ik wilde zo graag jongeren helpen die tegen dezelfde problemen aanliepen als ik vroeger. Het was alles behalve een makkelijke opleiding maar ik heb het gehaald. Daarnaast heb ik altijd positieve feedback gekregen met natuurlijk wat verbeterpunten. Voor mijn laatste stage haalde ik zelfs een 8! 

Jezelf zijn

Nu help ik pubers en jongvolwassenen om te ontdekken wie ze zijn en wat hun kwaliteiten zijn. Tegelijkertijd oefenen we met gedrag wat op een natuurlijke manier aansluit op hun karakter. Zo helpt het introverte jongeren bijvoorbeeld om hun ervaringen op te schrijven op papier in bijvoorbeeld een dagboek. Deze jongeren kunnen zo hun dag overdenken en dit helpt hen ook meteen om het makkelijker te vertellen aan hun vrienden en familie omdat ze het al een keertje hebben opgeschreven. 

Introverte kwaliteiten

Ik help vooral jongeren die tegen iets aanlopen zoals verlegenheid of onzekerheid. Zowel introverte als extraverte jongeren kunnen hier last van hebben. Over introverte jongeren wordt regelmatig gedacht dat ze onzeker zijn omdat ze zo weinig zeggen. Dit is helaas een misvatting en maatschappelijk gezien komt hier steeds meer verandering in al kost dit gewoonweg tijd. In de tussentijd help ik deze jongeren hun introverte kwaliteiten te benadrukken. Zo leren ze tijdens mijn coaching nog beter te luisteren, vragen te stellen, door te vragen en het verhaal van de ander samen te vatten en zelf iets in te brengen. 

Oefening baart kunst!

Tijdens de groepstraining doen we aan rollenspellen en leren jongeren elkaar nog beter kennen. Ze leren basale sociale vaardigheden die ze vaak al wel kennen. Herhaling kan in dat opzicht geen kwaad en het is vaak ook een kwestie van het zelf in het dagelijks leven toepassen. Jongeren die last hebben van onzekerheid of verlegenheid hebben veel steun aan elkaar. Ze durven na elke bijeenkomst steeds meer met elkaar te delen en dit schept een band. Vaak ontstaan er na afloop van de groepstraining leuke vriendschappen tussen de jongeren. Als dat is gelukt dan ben ik als jongerencoach erg blij en denk ik: missie geslaagd! 


Misschien is dit ook interessant om te lezen: 

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen