Brugklasser tips

Brugklasser tips

Van basisschool naar brugklas

De overstap van de basisschool naar de middelbare school is voor veel tieners een hele stap. Ze laten hun vertrouwde juf of meester én klas achter voor een totaal nieuwe school en nieuwe klas. In de eerste paar weken van de middelbare school worden er al vrij snel groepjes gevormd. Pubers leren door middel van activiteiten elkaar goed kennen. Iedere puber reageert anders. De één kletst al snel met nieuwe jongens en meiden en de ander heeft echt tijd nodig en kijkt de kat uit de boom. Al lijkt het soms dat sommigen pubers sneller hun plekje hebben gevonden, het is een feit dat iedereen in het begin onzeker is. Alleen kan de ene brugklasser het beter verbergen dan de ander!

Eerste week brugklas

Het is heel normaal wanneer je puber in de eerste paar weken doodmoe thuis komt. Zie het als wennen op je nieuwe werk. Dit kost ook veel tijd en energie. Eer dat je goed bent ingewerkt ben je ook weer wat weken of zelfs maanden verder. Zo is het ook voor je puber. In de eerste week weet hij of zij de lokalen waarschijnlijk nog niet goed te vinden. Ook kan je puber nog worstelen met het aflezen van het rooster. Dit is heel normaal en het heeft tijd nodig eer dat je puber gewend is. Daarnaast is de hoeveelheid huiswerk ook anders in vergelijking met de basisschool. Ook hier mag je puber zijn of haar draai in vinden!

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Brugklas tips voor ouders

Geef je puber vooral veel tijd om te wennen op de middelbare school en maak je niet al te ongerust. Het is heel normaal dat je kind de eerste paar weken nog geen echte aansluiting heeft bij klasgenoten en nog zoekende is. Veel pubers zijn nog zoekende en leren gaande weg hun vrienden kennen. Dit heeft gewoon wat tijd nodig! Help je puber waar nodig. Hierbij kan je denken aan het plannen van huiswerk en het ontcijferen van het lesrooster. Geef je kind vooral ook een luisterend oor zodat hij of zij goed zijn of haar hart kan luchten. Vaak doet even luisteren namelijk al wonderen! 

Geen aansluiting in de brugklas

Tieners die in het verleden gepest zijn lopen helaas een verhoogd risico dat dit op de nieuwe school weer gaat gebeuren. Pubers voelen feilloos aan wie erg onzeker is en wie niet. Het is goed om als ouder alert te blijven en te checken hoe het met je puber gaat. Voor je puber kan het fijn zijn als hij lid wordt van een vereniging of club. Hier kan hij aansluiting vinden bij jongeren met dezelfde interesses. Dit kan je puber net wat extra zelfvertrouwen geven omdat hij merkt dat het hem daar wel lukt om aansluiting te vinden. Een weerbaarheidstraining volgen kan ook een goede oplossing zijn. Maar soms heeft het gewoon wat tijd nodig eer dat je puber aansluiting heeft in de klas en dit is helemaal oké! 

 

Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen