Betekenis binnenvetter. Wanneer is je kind het?

Betekenis binnenvetter puber

Betekenis binnenvetter

Je kind is een binnenvetter wanneer hij zijn gevoelens en emoties voor zich houdt en niet zo snel deelt met de buitenwereld. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kind dit doet. Het kan te maken hebben met verlegenheid. Je puber is bang om beoordeelt te worden wanneer hij iets zegt. Hij heeft misschien te maken gehad met nare ervaringen in het verleden en heeft daardoor moeite om zich te uitten. Daarnaast kan het ook om de karaktereigenschap introversie gaan.

Introvert karakter

Jongeren die introvert zijn van karakter zijn bedachtzamer dan andere pubers. Ze denken eerst goed na wanneer ze iets zeggen en kunnen goed luisteren. Daarnaast houden ze meer van één op één gesprekken en kleine groepjes. Dit in tegenstelling tot jongeren die extravert zijn van karakter. Zij gedijen goed in grote kennissen en vriendengroepen en worden vaak een ‘open boek’ genoemd. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Waar krijg je energie van?

Het grote verschil van introversie en extraversie is de manier waarop jongeren energie op doen. Jongeren die extravert zijn van nature krijgen energie van contact met anderen. Na een drukke schooldag spreken ze het liefste nog met de vriendengroep af om wat leuks te doen of buiten te gaan hangen. Jongeren die introvert zijn van nature doen energie op door alleen te zijn. Ze trekken zich na een lange schooldag terug en lezen bijvoorbeeld een boek. 

Ambivert

Binnen het introversie/extraversie spectrum bestaat er ook nog zoiets als ambivert. Deze jongeren hebben ‘the best of both worlds’. Ze doen zowel energie op door alleen te zijn als dat ze energie krijgen van in contact zijn met anderen. Volgens onderzoek is 1/3 introvert van karakter en 2/3 ambivert/extravert van karakter. Dit maakt ook dat de maatschappij merendeel is ingericht op ambiverten en extraverten. Introverte jongeren worden niet altijd goed begrepen en als ‘verlegen’ bestempeld. 

Jezelf kunnen uiten is heel belangrijk

Zowel voor introverte, extraverte of ambiverte jongeren is het belangrijk dat ze zich kunnen uiten. Wanneer je je verhaal kwijt kan en je gevoelens kan delen vermindert dit stress. Iedereen maakt dingen mee in zijn leven en het is belangrijk om goede vrienden te hebben waar je jezelf kan zijn. Wanneer je puber last heeft van verlegenheid of geen goede vrienden heeft dan is het belangrijk wanneer je hulp gaat zoeken. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

 

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen