Pubers die slecht slapen kunnen zich minder goed concentreren, zijn vaker ziek en hebben vaker overgewicht. Slaap is dus ontzettend belangrijk voor de algemene gezondheid en goede schoolprestaties. Hoe laat de meeste pubers slapen en hoeveel slaap je puber nodig heeft lees je in dit artikel. Daarnaast is er ook nog aandacht voor wat je kan doen als slapen moeizaam gaat. Veel leesplezier!
Inhoudsopgave
ToggleBedtijd 12 jaar
Pubers van 12 jaar gaan vaak tussen de 20:30 en 21:00 uur naar bed.
Bedtijd 13 jaar
13 jarigen gaan gemiddeld gezien tussen 21:00 en 21:30 uur naar bed.
Bedtijd 14 jaar
14 jarigen gaan vaak rond dezelfde tijdstip naar bed als 13 jarigen: tussen 21:00 en 21:30 uur.
Bedtijd 15 jaar en ouder
15 en 16 jarigen gaan gemiddeld gezien tussen 21:30 uur en 22 uur naar bed. 17 en 18 jarigen tussen 22:00 en 23:00 uur
Niet in bed te krijgen die pubers!
Je bent niet de eerste ouder die worstelt met zijn of haar puber. Het liefste zijn pubers de hele nacht wakker en slapen ze tot ‘s middags uit. Helaas werkt dat niet zo. En je weet hoe ‘brak’ je puber is wanneer hij niet goed heeft geslapen. Als ouder krijg je dan de volle laag waar je natuurlijk geen zin in hebt. Onderhandelen kan nog weleens helpen en je puber een half uurtje extra ‘opblijf tijd’ geven in het weekend doet ook wonderen. Want gemiddeld genomen moeten pubers toch wel echt tussen de 8 tot 10 uur slapen om lekker in hun vel te blijven zitten.
Extra slaaptips
- Zorg voor een rustige avond. Zorg dat pubers voor een bepaald tijdstip niet meer op hun telefoon mogen en geen tv meer kijken. Een boek lezen en een kopje thee drinken mag dan weer wel.
- Uit onderzoek blijkt dat pubers die gevarieerd eten beter in slaap vallen en doorslapen. Suiker heeft namelijk een negatieve invloed op de slaapkwaliteit.
- Zorg voor vaste slaap tijdstippen en laat je puber op dezelfde tijd weer opstaan. Zeker wanneer je puber slecht slaapt kan dit erg goed helpen. Het heeft namelijk een positieve invloed op de biologische klok.
- Bewegen is ook ontzettend goed voor de slaapkwaliteit. Pubers die regelmatig bewegen slapen beduidend beter dan pubers die nauwelijks aan sport doen.