Bedachtzaam zijn is een kwaliteit

Voordelen van bedachtzaam zijn

Wanneer kinderen bedachtzaam zijn dan denken ze eerst na voordat ze iets zeggen. Deze kinderen zijn echte denkers. Gedachten en ideeën wisselen elkaar voortdurend af. Bedachtzame kinderen hebben vaak ook een vader of moeder die van nature bedachtzaam is. Mogelijk is het een kwaliteit wat je ook herkent bij je kind. Deze kinderen luisteren eerst voordat ze wat zeggen. Ook kunnen ze tot goede oplossingen komen doordat ze het idee al helemaal hebben uitgedacht.

Bedachtzame jongeren zijn voorzichtiger in vergelijking met jongeren die wat impulsiever zijn aangelegd. Deze jongeren zullen minder experimenteren dan hun leeftijdsgenoten. Ook zijn ze in het maken en onderhouden van contact wat selectiever. Ze steken tijd in vaste vriendschappen en zijn daarin loyaal. In tegenstelling tot jongeren die met iedereen snel contact maken en waarde hechten aan oppervlakkige vriendschappen. Bedachtzame jongeren kunnen zich vaak goed concentreren en hebben weinig moeite met het leren op school. Ze kunnen zo een paar uur bezig zijn met hun favoriete hobby zonder dat anderen het in de gaten hebben.

De keerzijde van bedachtzaam zijn

Jongeren die bedachtzaam zijn hebben meer behoefte aan rust. Ze kunnen zich goed terug trekken en vermaken zichzelf prima alleen. Voor de buitenwereld kunnen deze jongeren moeilijk te peilen zijn. Deze jongeren hebben weleens moeite om hun gedachtewereld te delen. Buitenstaanders kunnen zich afvragen of de jongere zich wel goed voelt en of er mogelijk meer aan de hand is. Vragen zoals: ‘gaat het wel goed met je?’, ‘waarom zeg je niks?’ en ‘hoe komt het dat je zo stil bent?’ zijn herkenbaar voor deze jongeren.

Verlegen en bedachtzaam zijn?

Het denkvermogen van bedachtzame jongeren is sterk ontwikkelt waardoor negatieve gedachten ook sneller naar boven kunnen komen. Ze kunnen sociale situaties daardoor sneller negatief interpreteren. Wanneer je denkt dat je kind last heeft van zijn verlegenheid, dan is het belangrijk wanneer je kind leert hoe hij met zijn gedachten om kan leren gaan. Het bewust worden van deze gedachten kan helpen om positiever naar sociale situaties te leren kijken.

Meer lezen? Klik dan hier:

Wil je meer achtergrond informatie of advies over verlegenheid bij je kind?
Neem dan contact met mij op via info@jongassertief.nl

Avatar
Laatste berichten van Angela Reijnhoudt (alles zien)

Plaats een reactie

Call Now Button
Chat openen
X