Bedachtzaam zijn is een kwaliteit

Bedachtzaam zijn

Voordelen van bedachtzaam zijn

Wanneer jongeren bedachtzaam zijn dan denken ze eerst na voordat ze iets zeggen. Deze jongeren zijn echte denkers. Gedachten en ideeën wisselen elkaar voortdurend af. Bedachtzame jongeren hebben vaak ook een vader of moeder die ook van nature bedachtzaam is. Mogelijk is het een kwaliteit wat je ook herkent bij je zoon of dochter. Deze jongeren luisteren eerst voordat ze wat zeggen. Ook kunnen ze tot goede oplossingen komen doordat ze het idee al helemaal hebben uitgedacht.

Bedachtzaam zijn en loyaliteit

Bedachtzame jongeren zijn voorzichtiger in vergelijking met jongeren die wat impulsiever zijn aangelegd. Deze jongeren zullen minder experimenteren dan hun leeftijdsgenoten. Ook zijn ze in het maken en onderhouden van contact wat selectiever. Ze steken tijd in vaste vriendschappen en zijn daarin loyaal. In tegenstelling tot jongeren die met iedereen snel contact maken en waarde hechten aan oppervlakkige vriendschappen. Bedachtzame jongeren kunnen zich vaak goed concentreren en hebben weinig moeite met het leren op school. Ze kunnen zo een paar uur bezig zijn met hun favoriete hobby zonder dat anderen het in de gaten hebben.

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

De keerzijde van bedachtzaam zijn

Jongeren die bedachtzaam zijn hebben meer behoefte aan rust. Ze kunnen zich goed terug trekken en vermaken zichzelf prima alleen. Voor de buitenwereld kunnen deze jongeren moeilijk te peilen zijn. Deze jongeren hebben weleens moeite om hun gedachtewereld te delen. Buitenstaanders kunnen zich afvragen of de jongere zich wel goed voelt en of er mogelijk meer aan de hand is. Vragen zoals: ‘gaat het wel goed met je?’, ‘waarom zeg je niks?’ en ‘hoe komt het dat je zo stil bent?’ zijn herkenbaar voor deze jongeren.

Verlegen en bedachtzaam zijn?

Het denkvermogen van bedachtzame jongeren is sterk ontwikkelt waardoor negatieve gedachten ook sneller naar boven kunnen komen. Ze kunnen sociale situaties daardoor sneller negatief interpreteren. Wanneer je denkt dat je zoon of dochter last heeft van zijn verlegenheid, dan is het belangrijk wanneer je puber leert hoe hij of zij met zijn of haar gedachten om kan leren gaan. Het bewust worden van negatieve gedachten kan helpen om positiever naar sociale situaties te leren kijken. Niet alles wat je zoon of dochter denkt is namelijk ‘waar’. 

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen