Coaching Assertiviteit


Individuele coaching
Voor jongeren vanaf 12 jaar

Coaching Assertiviteit Leiden

Online coaching via beeldbellen

Tijdens de individuele training kijk ik samen met je kind waar hij of zij tegenaan loopt. Onder andere door gesprekstekeningen en oefeningen komen we gezamenlijk tot de kern. Vaak heeft je puber na vijf gesprekken meer zelfvertrouwen en kan hij of zij weer zelfstandig (zonder mij!) verder.

Bekend van:

Herkenbaar?

  • Je dochter heeft een paar losse vriendinnen waar ze af en toe mee afspreekt. Het lijkt goed te gaan maar toch knaagt er wat bij je. Eigenlijk zie je dat ze al een tijdje niet lekker in haar vel zit en over van alles en nog wat piekert. Je dochter is bang voor wat anderen van haar vinden en vergelijkt zichzelf voortdurend met haar klasgenoten. Ze heeft het al een keertje eerlijk aan je vertelt maar al je goede tips en adviezen slaat ze in de wind. Ze vindt het nog steeds lastig om een praatje te maken of iemand mee te vragen om samen wat leuks te doen. Ze wordt wel meegevraagd door haar vriendinnen, maar toch zit het jou niet helemaal lekker. Het doet je verdriet om je dochter zo te zien worstelen. Daarnaast maak je je ook zorgen of je dochter zich niet te erg laat beïnvloeden door de groep. Je zou haar liever wat zelfverzekerder en sterker in haar schoenen willen zien.  
Kindercoaching Leiden
Angela Reijnhoudt - Vrienden Community Facebook

Leren nee zeggen

Assertief reageren is iets wat veel jongeren (maar ook veel volwassenen) lastig vinden. Dit komt mede door de algemene menselijke behoefte om aardig gevonden te worden. Vooral voor jongeren is de behoefte in de puberteit en studententijd groot om ‘bij de groep’ te horen en zich ‘sociaal geaccepteerd’ te voelen. De neiging om alsnog een drankje te drinken of een pilletje in te nemen op een ‘party’ is verleidelijk wanneer iedereen in de vriendengroep dit doet. De groepsdruk speelt dan op en je wil als jongere natuurlijk niet buiten de boot vallen of als een sukkel overkomen! Het is knap lastig om hier tegenstand in te bieden en vooral in dit soort situaties is het ontzettend belangrijk dat jongeren leren ‘nee’ te zeggen.

Coaching assertiviteit Leiden: Leren door te doen!

Het is natuurlijk onmogelijk om altijd maar assertief te reageren. Soms overkomen je dingen waar je moeilijk invloed op kan hebben en dan is het leren accepteren van de situatie de beste oplossing. Desondanks is het wel belangrijk om te leren om assertief te reageren wanneer je wel invloed kan uitoefenen. Het is belangrijk dat jongeren leren hun mannetje (of vrouwtje) te staan ook wanneer ze iets spannend vinden om te zeggen of te doen. Assertief gedrag hangt niet alleen samen met voor jezelf opkomen wanneer het nodig is. Ook is het nemen van initiatief een groot onderdeel. Sommige jongeren zijn passief en volgzaam in het contact met anderen. Dit triggert al snel tegenovergesteld gedrag (dominant gedrag) bij vrienden en vriendinnen.

Initiatief nemen kun je leren!

Het is belangrijk dat deze jongeren leren hoe ze initiatief kunnen nemen in het contact met anderen. Door middel van oefeningen spelen we situaties uit en leren deze jongeren voor zichzelf op komen, initiatief te nemen in een groepsgesprek en leiding te nemen in een groep. Kan je merendeel van onderstaande vragen met een ‘ja’ beantwoorden? Mogelijk dat een assertiviteitstraining interessant kan zijn voor je puber!

Ouders in Leiden - Gratis online community

Meld je aan voor de Gratis online Facebook Community: Ouders in Leiden

Ouders in Leiden - online community - weerbaarheidstraining Kind

Veelgestelde vragen over de coaching

Deze assertiviteitstraining is speciaal voor kinderen en jongeren vanaf 12 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst. Tijdens de assertiviteitstraining wordt er naast het gedrag ook naar het karakter gekeken van kinderen en jongeren. Zo houdt de trainer altijd rekening met karaktereigenschappen van je kind zoals introversie, extraversie en/of hooggevoeligheid.

Je kind krijgt inzicht in de positieve kanten van zijn of haar karakter en sociale voorkeur – Je kind gaat aan de slag met vaardigheden zoals initiatief nemen, vriendschappen opbouwen en onderhouden, compromissen sluiten, nee zeggen en omgaan met afwijzing/ conflicten.

Je kind heeft na de assertiviteitstraining een positiever zelfbeeld ontwikkeld en heeft meer vertrouwen in zichzelf. Daarnaast kan je kind beter omgaan met negatieve gedachten en weet rustig zijn of haar grens aan te geven. Ook zal je aan je kind merken dat hij/zij initiatief durft te nemen in het contact met anderen. Je kind weet wat nodig is om een vriendschap op te bouwen en vrienden te blijven!

De groepstraining kost 299 euro bestaande uit 4 bijeenkomsten. Je puber wordt 2 maanden begeleid samen met max. 8 andere jongeren. De individuele coaching kost 99 euro per sessie (kennismaking en tussenevaluatie met ouders is altijd kosteloos).

Aan elke leeftijdsgroep (12 – 14 jaar, 15 – 17 jaar en 18 – 25 jaar) geef ik 1x per jaar een groepstraining. De groepstraining duurt 2 maanden. Mocht je interesse hebben in de groepstraining dan kan je je via het contactformulier inschrijven en dan laat ik het je weten wanneer er weer een nieuwe groepstraining start!

Ik ben gespecialiseerd op het gebied van introversie, hooggevoeligheid en verlegenheid! Ook ik ben vroeger als jongere gecoacht en ondertussen kan ik mezelf een ervaringsdeskundige noemen.

Andere trainingen

van Jong Assertief