Assertief reageren. Hoe kan ik dit mijn kind leren?

Assertief reageren puber

Assertief reageren

Voor veel pubers is het lastig om assertief te reageren. Iedereen heeft immers bepaald ‘voorkeur gedrag’. De één past zich sneller aan aan de mening van een ander. De ander walst weer over de mening van een ander heen. Assertief reageren is wel heel belangrijk en is te vergelijken met een spier die getraind kan worden. Het kan pubers helpen om gezonde vriendschappen op te bouwen en hun zelfvertrouwen te vergroten. Gelukkig baart oefening kunst! Wat is assertief reageren nou eigenlijk en hoe doe je dit op een slimme manier? En hoe kan je je puber hierin als ouder begeleiden? In dit blog zal ik hier meer over delen. 

Wat is assertief gedrag?

Wanneer je je assertief gedraagt dan kom je op een duidelijke en respectvolle manier voor jezelf op. Tegelijkertijd houdt je ook rekening met de gevoelens van anderen. Hieronder deel ik handige stappen die je kan zetten om assertief te reageren.

  1. Probeer allereerst rustig en kalm te blijven en laat niet je emoties de overhand nemen.
  2. Probeer daarna eerst te luisteren naar de ander voordat je zelf iets verteld. Probeer het standpunt van de ander te begrijpen en benoem dit standpunt ook zodat de ander zich gezien en gehoord voelt. 
  3. Maak daarna zelf duidelijk wat je wil zonder de ander ergens van te beschuldigen. Ik – boodschappen kunnen hierbij helpen. Voorbeeld: Ik voel mij teleurgesteld omdat onze afspraak voor de tweede keer niet doorgaat. Ik wil graag een nieuwe afspraak plannen met de zekerheid dat het nu wel doorgaat. 
  4. Wees bereid om compromissen te sluiten en zoek naar oplossingen die voor jullie allebei goed zijn. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Hoe kan ik mijn kind helpen assertief te reageren?

Als ouder kan je ook veel doen om je puber te helpen assertief te reageren. Goed voorbeeld doet goed volgen. Laat in je gedrag in het dagelijks leven aan je puber zien hoe het hoort. Je puber pikt veel op van hoe je met andere mensen omgaat en kan hier veel van leren. Daarnaast kan het helpen om samen rollenspellen te doen (alleen als je puber daarvoor openstaat!). Zo kunnen jullie aan de hand van bovenstaande stappen oefenen met assertief reageren. 

Wat kan je nog meer doen?

Geef je kind positieve feedback wanneer het assertief heeft gereageerd in jouw bijzijn. Dit geeft het zelfvertrouwen en het geloof in eigen kunnen van je puber een boost. Leer je kind daarnaast ook dat ‘nee’ zeggen oké is. Ze kunnen nee zeggen op dingen die ze niet willen of kunnen doen. Je kan je je kind helpen bij het formuleren van een antwoord op waarom je kind ‘nee’ zegt.

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen