Ambivert betekenis

Ambivert betekenis puber

Ambivert betekenis

Je zocht naar ‘ambivert betekenis’ en in dit blog zal ik hier meer antwoord op geven. Mogelijk ken je de begrippen introvert en extravert al. Voor de zekerheid zal ik beide begrippen in dit blog uitleggen want dat schept meteen meer duidelijkheid wat ambivert betekent. Sowieso zeggen introversie, extraversie en ambiversie iets over de persoonlijkheid van je kind. Na het lezen van dit blog weet je wat ambivert betekent en ontdek je in welke categorie je zelf als ouder valt!

Introvert kind

De mate van introversie of extraversie bepaalt op welke manier je kind energie op doet. Wanneer je puber introvert is doet hij energie op door alleen te zijn. Hij houdt wel van sociaal contact maar teveel en te lang met mensen afspreken put hem op een gegeven moment uit, Hij heeft echt tijd nodig om alleen te zijn en weer op te laden. Dit doet hij door bijvoorbeeld zichzelf terug te trekken in zijn kamer, een boekje te lezen of een wandeling te maken. 

Heeft je puber last van verlegenheid?

De ‘Boost je sociale vaardigheden gids’ kan je puber helpen! In de gids leert je puber hoe hij of zij:

Sociale vaardigheden tieners

Extraverte pubers

Extraverte pubers daarentegen krijgen energie van het contact met anderen. Na een drukke schooldag zie je ze nog afspreken met hun vriendengroep. Ze hebben een grote kennissen en vriendenkring en houden van smalltalk en oppervlakkige gesprekken. Dit in tegenstelling tot introverte pubers die meer van diepgang in gesprekken houden en anders hun mond niet opentrekken. 

Ambivert betekenis

Ambiverte jongeren hebben zowel introverte als extraverte karaktereigenschappen. Deze jongeren vallen in het midden van het introverte en extraverte spectrum. Oftewel ambiverte jongeren hebben meer een gebalanceerde persoonlijkheid. Al is geen enkele karaktereigenschap goed of slecht. In de maatschappij vullen introverte, ambiverte en extraverte jongeren elkaar heel goed aan. 

Wat voor karakter heb jij als ouder?

Val je meer in de introverte categorie of juist meer in de extraverte? Of herken je jezelf meer als ambivert? En hoe zit het met je partner en kind(eren)? Het is een leuk gespreksonderwerp om eens te bespreken wanneer jullie allemaal thuis zijn. Ook is het leuk om de kwaliteiten te benoemen die bij elke karaktereigenschap hoort. Zo zijn introverte jongeren goede luisteraars en weten extraverte jongeren alle nieuwtjes uit de regio. 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:

Jouw Zelfverzekerde Puber Podcast

Luister de podcast via Spotify!

Jongeren podcast

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen