Afgewezen worden

Afgewezen worden

Persoonlijk afgewezen worden als jongere

Iedereen heeft weleens een keer meegemaakt dat hij is afgewezen in zijn leven. Je mocht als kind misschien niet mee doen met een spelletje van een klasgenoot. Of je werd niet uitgenodigd op een feestje terwijl je er wel graag naartoe wilde. Deze momenten zijn niet te voorkomen en horen bij het leven. Deze ervaringen van afgewezen worden maakt kinderen sterker. Kinderen leren op dat moment met wie ze wel of niet een vriendschap op willen bouwen.

Structurele afwijzing 

Afwijzing wordt een probleem wanneer het structureel plaatsvindt. Structurele afwijzing heeft namelijk een enorme impact op de ontwikkeling van kinderen en pubers. Verschillende onderzoeken tonen aan dat er een verband bestaat tussen sociale afwijzing en fysieke pijn. Zo heeft een onderzoek aangetoond dat afwijzing een bepaald hersengebied activeert. Dit hersengebied reageert normaal gesproken ook op fysieke pijn. Daarnaast reageerde ook nog een ander hersengebied dat verantwoordelijk is voor de cognitieve verwerking. Mogelijk dat de proefpersoon allerlei gedachten had die op zoek waren naar een verklaring voor de afwijzing (Smith, 2011).

Afgewezen worden en verlegenheid

Structurele afwijzing kan ervoor zorgen dat jongeren zich terugtrekken. Deze jongeren kunnen sociaal contact gaan ontlopen en zich vreemd gaan gedragen. Er vind voortdurend een innerlijk gevecht plaats omdat ze graag contact willen hebben maar geen contact durven aan te gaan. Aan de hand van de lichaamshouding is te zien hoe onprettig deze jongeren zich van binnen voelen. Daarnaast heeft dit gedrag ook invloed op de schoolprestaties. Deze jongeren voelen zich sociaal onveilig en zijn voortdurend bezig met hun angst voor afwijzing. Wanneer deze jongeren ouder worden en geen goede hulp krijgen dan kunnen ze hier nog lang last van hebben. Het is erg belangrijk dat deze jongeren professionele hulp krijgen (Ploeg, 2011).

Coaching voor pubers

Als jongerencoach help ik jongeren die last hebben van verlegenheid of onzekerheid zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en fijne vriendschappen sluiten. Binnen vijf sessies krijgen jongeren meer zelfvertrouwen. Coaching doe ik online via beeldbellen. Zo heb ik afgelopen jaren al heel veel jongeren kunnen helpen door het hele land. Mocht je twijfelen of coaching iets voor je kind is dan kan je mij altijd bellen of een berichtje sturen. Ik denk graag met je mee!

 

Misschien is dit ook interessant om te lezen:


Literatuur

Smith, E. E. et al. (2011). Social rejection shares somatosensory representations with fysical pain. Verkregen op 3-3-18 via http://www.pnas.org/content/108/15/6270
Ploeg, J. (2011). De sociale ontwikkeling van het schoolkind. Bohn Stafleu van Loghum

Angela Reijnhoudt

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van onzekerheid of verlegenheid, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Over mij

Binnen Jong Assertief help ik jongeren van 12 t/m 25 jaar die last hebben van verlegenheid of sociale angst, zodat ze weer lekker in hun vel gaan zitten en waardevolle vriendschappen kunnen sluiten! De afgelopen jaren heb ik al veel jongeren online kunnen helpen door heel Nederland. Heb je liever een groepstraining? Dat kan ook! Ik geef kleinschalige persoonlijke groepstrainingen in Leiden.

Tip: Boost je sociale vaardigheden - gids! Je kind leert:

Recente artikelen