Mijn kind heeft geen vrienden

Mijn kind heeft geen vrienden

Mijn kind heeft geen vrienden op school

In de puberteit veranderen vriendschappen. Merendeel van de jongeren hebben in deze fase de behoefte om vriendschappen te verdiepen. Ouders krijgen steeds minder van hun kind te horen. De sociale acceptatie die pubers nodig hebben kunnen ze alleen van leeftijdsgenoten krijgen. De goedbedoelde complimenten van ouders hebben minder impact dan wanneer een vriend een compliment geeft. Jongeren zijn op zoek naar sociale veiligheid en ze vervullen deze behoefte door het onderhouden van vriendschappen (Helis & Sark, 2009).

Sommige jongeren hebben moeite met het maken van vrienden. Deze jongeren kunnen te maken hebben gehad met een verandering in hun leven. Een verhuizing of een nieuwe school kan voor veel opschudding zorgen in het sociale leven van jongeren. Ook kan het kiezen van een ander profiel of opleiding ervoor zorgen dat jongeren opeens met andere mensen in de klas komen te zitten. Het vergt dan extra moeite om aansluiting te vinden in een groep. Het hebben van voldoende sociale vaardigheden is dan van groot belang.

Het kan ook zijn dat jongeren geen klik ervaren met leeftijdsgenoten in de klas. Ook zijn er jongeren die graag op zichzelf zijn en er geen last van lijken te ondervinden. Desondanks is het opdoen van prettige sociale contacten voor iedere jongere van belang. Het is goed om als ouder het gesprek met je kind aan te gaan. Met wie heeft je kind contact op school? Hoe denkt je kind over vriendschap? Wat zou je kind graag willen?

Sommige ouders hebben het gesprek al aangeknoopt met hun kind. Ze komen erachter dat hun kind het niet erg vindt om geen vrienden te hebben. Deze openbaring wordt niet altijd goed ontvangen door ouders. In algemene zin wordt het in de maatschappij als normaal gevonden om voldoende vrienden te hebben als kind. De gedachte ‘ mijn kind heeft geen vrienden en vind het niet erg ’ kan voor frustratie en verdriet zorgen bij ouders. De drang om je kind te helpen en te pushen toch sociaal contact aan te laten gaan is dan groot.

Heeft jouw kind geen vrienden en wil je graag informatie of advies?

Neem dan contact met mij op via: info@jongassertief.nl

Bron
Nelis, H. Sark van, Y. (2009) Puberbrein binnenstebuiten. Wat beweegt jongeren van 10 tot 25 jaar? Kosmos Uitgevers B.V.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *